- шаховске вести, дешавања, занимљивости из Новог Сада -

Завршени турнири

ЗАВРШЕНО 87. ПОЛУФИНАЛЕ НОВОГ САДА – ГАГИЋ ПРВАК

У просторијама Новосадског шаховског клуба (Пашићева 26) одиграно је полуфинале града у шаху на коме је учествовало 22 играча. Темпо игре износио је 90 минута уз додатак од 30 секунди за сваки потез по играчу до краја партије , а укупно је одиграно 9 кола.

Након неизвесних борби титулу првака освојио је млади Милан Гагић са 7 поена, уз два ремија и један пораз. Друго место припало је Жарку Симовићу са 6,5 поена а на треће место пласирао се Никола Петровић са 5.5.

На овај турнир  су се пласирале и младе наде новосадског шаха који су у четвртфиналним двобојима показали завидно знање, а у полуфиналу су тестирали снагу са играчима који имају далеко већи рејтинг од њих. То су: Огњен Ћузовић, Лав Пајчин, Ања Јовановић и на изненађење многих победник полуфиналног турнира тринаестогодишњи Милан Гагић. Млади шахисти су пружили жесток отпор искуснијим играчима како по годинама тако и по стажу шаховске игре. За Милана Гагића ово је био турнир који му је донео титулу мајсторског кандидата и 149,2 фиде поена, а са само 13 година пружила му се прилика да своје снаге одмери и са најјачим шахистима у финалу.

Финале ће бити одржано у периоду од 04.12.-14.12. у просторијама НШК-а.

Директно право учешћа у финалу 87. првенства имају :
– Четворица првопласираних са 86. првенства
– Ранији прваци града
– Играчи са титулом мајстора или вишом
– Играчи са ФИДЕ рејтингом 2150 и вишим ( важи листа од 1. октобра 2018 )
– Десет првопласираних са полуфиналног турнира

👉Коначни поредак

👉Распис турнира

sr_RSСрпски језик