- chess news, events, interesting things from Novi Sad -

news

Меч пријатељства младих шахиста Новог Сада и Санкт Петербурга

Пун погодак!

Када је пре само неколико месеци на адресу Шаховског савеза Новог Сада из Санкт Петербурга стигло писмо у којем се предлаже шаховски меч између младих шахиста, узраста основне школе, града Новог Сада и њихових вршњака из великог руског града Санкт Петербурга, који би уједно могао да буде и почетак евентуалне сарадње, мало ко је и помислио да се та идеја може сповести у дело. Ипак, трудом челних људи ШСНС тај контакт је не само оставарен, него је као резултат добијен један заиста леп и квалитетан турнир.
На свом добро организованом путу по Србији, од почетне тачке своје руте, а то је био велики отворени турнир на Сребрном језеру, таленти из Русије су се обрели и у Новом Саду где на Турниру пријатељства учествују Павел Прозоров, Александар Николајев и Михаил Филимонов. Поменута тројица су већ освојили позамашан број нових поена за следећу рејтинг листу, а после овог турнира ће само још и повећати свој „салдо“. Велике заслуге за тај запажен резултат припадају свакакои њиховом тренеру Алексеју Бикову.
Новосадске наде предводи њихов вршњак и овогодишњи омладински првак града Лав Пајчин, уз такође перспективне шахисте Милана Гагића, Павла Јовановића, Николу Марковића, Огњена Ћузовића, Чедомира Ђурина и наравно – Ању Јовановић.
Пошто је са овом тројицом дошло и још двоје знатно млађих шахиста, предшколац Јевгениј Ревјакин и нешто старија Марија Најанова, одлучено је да се одигра и „Б“ турнир на којем су учествовали Дарио Магловски и Ђорђе Крунић те Теодора Јауковић и Емилија Вугдалић. Најмлађи учесник је и победио са свих пет победа, а Јевгениј, популарни Жења, одушевио је све присутне својом озбиљношћу и удубљивањем у позицију.
Општи закључак је тај да гости из Русије много озбиљније прилазе свакој партији коју играју него што је то случај са нашим талентима, којима се наравно, дешавају и оне грешке „ничим изазване“.
Остало је да се заврши и „А“ турнир, као и отворени брзопотезни турнир свих учесника и других заинтересованих, а темпо игре ће бити 10 минута за целу партију.

Аутор: Жељко Медар

en_USEnglish