DEČJI ŠAHOVSKI KLUB “KAPABLANKA 1992” NOVI SAD

Škola šaha koja je proslavila 30. rođendan!

S pravom kritikovan, najčešće od roditelja učenika s kojima godinama radi, a deca iz godine u godinu osvajaju titulu za titulom, zašto se na ovom značajnom sajtu ne nalazi i ime škole šaha koja nosi ime po trećem svetskom prvaku u šahu, kao da škola i ne postoji u Novom Sadu, šahovski pedagog majstor FIDE Željko Medar će u narednim redovima ispraviti tu „grešku“.

Škola šaha postoji i uspešno radi, zvanično pune tri decenije, mada se sa najmlađima počelo raditi i pet godina ranije. Klub ima u istoriji vojvođanskih šahovskih kadetskih festivala najviše i medalja i prvaka.

Š.K. „Kapablanka“ (kako je prvobitno registrovan u tadašnjem SUP-u) je od svog osnivanja 8. aprila 1992. godine, kada se na Osnivačkoj skupštini okupila poveća grupa roditelja, čiju je decu na privatnim časovima učio tada mladi trener, u svoje redove je prvo primio nekolicinu dečaka koji su već dolazili u Novosadski šahovski klub kod čuvenog Krasoja Notaroša. Iste te godine Š.K. „Kapablanka“ je uzeo učešće u Novosadskoj ligi, a seniorski sastav su sačinjavala – isključivo deca. Kod mnogih je to tada izazivalo čuđenje, nevericu, pa i omaložavanje. Kod onih dobronamernih – simpatije, a od roditelja dece, neophodnu podršku. Tako se sticalo šahovsko iskustvo u partijama protiv starijih igrača. Sada u Srbiji, 30 godina kasnije, postoji bar 10 takvih klubova. A mi I sada imamo dečju ekipu u Novosadskoj ligi, sastavljenu od mladih šampiona.

Nije nam nikada bila potrebna posebna reklama. Novi polaznici škole su dolazili isključivo po preporukama. Kao i poslednjih godina. Neko sazna za našu školu, sledeći učenik bude drugar iz razreda, rođak, komšija i tako decenijama… A dete dovede i neko od onih roditelja koji su još tada shvatali činjenicu koliko je šah koristan. Upisuju se, poslednjih godina, i deca bivših učenika naše škole, sada u ulozi roditelja!

Zašto baš Kapablanka?
Čuveni Kubanac Hoze Raul Kapablanka (1888-1942) šah je naučio sa 4,5 godine, samo tako što je pratio poteze u partijama svog oca sa prijateljem. Pored toga što je bio svetski prvak u šahu, bio je čovek širokih shvatanja, prijatne spoljašnosti, inteligentni intelektualac, pravi Gospodin. Odlični poznavalac bridža, bilijara, poliglota, diplomata, konzul svoje zemlje… Zvali su ga „Senjor Kapa“ ili isto tako značajno, Maestro. Mislimo da je dovoljno rečeno. Dakle, široki vidici i – oštra misao!

U našoj šahovskoj školi negujemo ljubav prema šahu, znanju, zatim kulturno ponašanje, a one koji u školi i nisu trenutno odlikaši „nagovorimo“ da to vremenom postanu…

DŠK „Kapablanka 1992“ nije samo škola šampiona, ona je i jedna složna šahovska porodica u kojoj su stasavali budući ostvareni i uspešni ljudi. Iz redova kluba je proizišlo na desetine visokoobrazovanih intelektualaca, od doktora nauka i predavača na evropskim univerzitetima pa do IT stručnjaka, profesora, privrednika… Kada pogledate one proseke ocena na fakultetima različitih generacija (9,50 do 10,00), zateći ćete i njihova imena. A ko prođe školu šaha u klubu, to je kao da je naučio da pliva, ili vozi bicikl! To se ne zaboravlja.

I na kraju, nešto o treneru koji je ceo svoj skromni život posvetio šahu. Bio je i pionirski i trostruki omladinski prvak grada. Sa svoje 23 godine organizovao Prvenstvo Evrope za mlade šahiste, pokretač je serije Turnira dece „Šah u škole“ te iste 1990. godine, kao šahovski novinar pisao je od 1991. godine za dnevne listove i nedeljnike, tako da je uz podršku urednika u sportskoj redakciji Slobodana Jakovljevića i velemajstora Petra Popovića obnovio šahovsku rubriku u „Dnevniku“ priređujući celu stranu o šahu, svake srede, od 2004-2007. godine, bio je angažovan kao glavni vaspitač ali i jedan od predavača na Šahovskim kampovima talenata Srbije od 2001. do 2010, kao i 2016. godine i autor je sada već kultne knjige „Naučite šah uz svoje dete“ koja je otišla u preko 2.500 porodica, a doživela je i svoje izdanje na francuskom jeziku. Knjiga je od strane republičkog Ministarstva prosvete preporučena literatura još pre 15-ak godina. Ona predstavlja osnovu učenja šaha u klubu, ali po priznanju nekih trenera (Subotica, Senta, Beograd, Lazarevac…), njegovih kolega, i u njihovim klubovima. Uslov za majstora FIDE ostvario je još 1992. godine, a onda je „pobedila“ pedagoška crta koju najbolje opisuje jedna od rečenica legendarnog Svetozara Gligorića početkom 1998. godine na promociji 1. izdanja knjige, a glasi: „Inače, dužno poštovanje zaslužuje onaj koji se zarad prenošenja znanja na mlađe, odrekao sopstvene igračke karijere…“

„Šah nije cilj – šah je sredstvo!“ To geslo važi od samog početka naše škole. I nemojte se začuditi ako naša deca od 10-11 godina znaju šta znači „Per aspera ad astra““ ili „Carpe diem“

Nezahvalno je pominjati imena najuspešnijih članova kluba, jer uvek nekog zaboravite. Bilo ih je mnogo u proteklih 30 godina. Zato ćemo ih pomenuti samo ovako: nekada su to bili Mirjana i Nenad, zatim Jelena i Vesna, onda je nekoliko godina obeležio Lav pa i Nikola, do ovih poslednjih… Teodore, Konstantina i Luke. A pomenuli smo samo višestruke prvake Vojvodine.

Treneru kluba Željku pomaže još nekoliko kvalitetnih šahista, pre svih Novica Matić, ali kada su njih dvojica sprečeni, tu pripomognu takođe pedagoški nastrojeni ljudi poput Živka, Ljube, i Krasoja kog naša deca posebno vole, i mlađanog Igora. Odnedavno nam se, u stručnom radu naše škole pridružio i internacionalni majstor Filip Kostić, diplomirani šahovski trener, i magistar šaha, koji je to zvanje stekao u Moskvi, Fakultet za fizičku kulturu, odsek šah. I on je svojevremeno bio Medarov učenik.

Sve navedeno je lako proverljivo. To smo mi! A vi, ako vam se naše predstavljanje dopalo i ako želite da se vaše dete na najprikladniji način upozna sa šahom, dođite u Pašićevu 26. Na prvom spratu smo.

Termini: utorkom i sredom od 17 do 19 i subotom od 10 do 12.30 časova

Informacije – majstor FIDE Željko Medar, 060/63-957-63

Više možete saznati i iz dva Intervjua objavljenih u „Dnevniku“:
„Šah je sredstvo, a ne cilj“ (2021) i
„Pedagog po vokaciji, šahista u duši“ (2012)

Dečji šahovski klub

“Kapablanka 1992”
Novi Sad

Za DŠK “Kapablanka 1992”, Željko Medar