Istorijat Prvenstva Vojvodine

POJEDINAČNI ŠAHOVSKI ŠAMPIONATI VOJVODINE

                Po završetku rata održana su tri turnira najboljih vojvođanskih šahista, ali kako na njima nisu imali pravo učešća majstori, turniri nisu računati za prvenstvo Vojvodine, no treba ih pomenuti jer su se na njima afirmisali mnogi poznati šahisti.

                Prvo amatersko prvenstvo Vojvodine održano je u Novom Sadu od 15 – 31. maja 1946, a pobedio je Petar Carev iz Sombora.

                Petar Carev 10.5 (13), Stevan Mezei 10, Jovan Fajer 8, Kalman Herbatin 7.5, Petar Smederevac i Branko Lisul po 7, Rudolf Marić 6.5,  Lajoš Tamaši i Vitomir Filipović po 6, Mladen Grenčarski, Andrija Čanji i Bogoboj Atanacković po 5.5, Slobodan Jelić 3.5 i Ervin Olešak 2.5 poena.  

                Drugo amatersko prvenstvo Vojvodine održano je u Vršcu od 24. juna – 17. jula 1947, apobedio je Petar Smederevac iz Pančeva.

                Petar Smederevac 13 (16), Jozo Kovanović, Andrija Čanji, Petar Carev i Andrija Fuderer po 11, Aleksandar Vilovski i Milivoje Putnik po 10.5, Rudolf Marić 10, Milan Riđički 9.5, Miodrag Živanov 7.5, Mladen Grenčarski 6.5, Ivan Jakobčić i Emil Hang po 5.5, Aleksandar Mijin 5, Gavra Mačejin i Krešimir Rukavina po 3 i Edo Kon 2.5 poena.

                Treće amatersko prvenstvo Vojvodine održano je u Subotici od 7 – 28. marta 1948, a pobedio je  Petar Carev iz Sombora.

                Petar Carev 15.5 (19), Andrija Fuderer 14.5, Žarko Popović i Vilim Potasman po 13, Miodrag Živanov 12.5, Rudolf Marić 12, Aleksandar Vilovski 11.5, Vitomir Filipović 11, Jozo Kovanović i Andrija Čanji po 10.5, Radoslav Kažanegra, Bela Reseli i Velimir Đonin po 8,5, Franja Engl i Lajoš Tamaši po 7.5, Antal Nađmeljkuti 7, Emil Hang 6.5, Milan Riđički 4.5, Jovan Kondali 4 i Stevan Mirkov 3.5 poena.

1.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Održan je u Novom Sadu od 5 – 24. juna 1949. Na turnir su pozvani i gosti iz svih tadašnjih republika i predstavnik JNA, ali se neki nisu odazvali. Pobedu na turniru odneo je, mladi majstorski kandidat iz Hrvatske, Mario Bertok, dok je drugo mesto i titulu prvaka Vojvodine osvojio Subotičanin Andrija Fuderer. Najmlađi učesnik Borislav Ivkov podelio je visoko treće mesto, dok su se majstori Avirović, Kulkžinski i Tot morali zadovoljiti skromnijim mestima. Turnir je sudio Aleksandar Zega.

                Mario Bertok (Hrvatska) 12.5 (17), Andrija Fuderer 11.5, Dragutin Đaja (Srbija) i Borislav Ivkov (Srbija) po 11, Đorđe Avirović 10.5, Nikolaj Kulžinski 10, Bora Tot, Žarko Popović, Vlado Kozomara (BiH) i Bratoljub Gruber (JNA) po 9.5, Andrija Čanji, Petar Carev i Miodrag Živanov po 8, Rudolf Marić 7, Dragiša Bošković 6.5, Nikola Karaklajić (Srbija) 5.5, Jozo Kovanović 5 i Stevan Selak 0.5 poena.

2.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                I na ovom turniru, koji je održan u Subotici od 7 – 28. maja 1950, učestvovali su gosti iz drugih republika. Titulu prvaka odbranio je Andrija Fuderer, a sledeća mesta u vrhu zauzeli su gosti. Više se očekivalo od Careva, Kulžinskog i Marića, Dok je potpuno podbacio Popović. Sudija turnira bio je velemajstor Bora Kostić, što je dalo posebni draž turniru.

                Andrija Fuderer 12.5 (15), Miloš Petronić (Srbija) 10, Đorđe Avirović (Srbija) 9.5, Jože Sušnik (Slovenija) 9, Vlado Kozomara (BiH), Branislav Pavlović (Srbija) i Petar Carev po 8.5, Nikolaj Kulžinski 8, Ladislav Galfi, Rudolf Marić i Kalman Herbatin po 7.5, Lajoš Tamaši 7, Radomir Savić (Srbija) 6, Žarko Popović 4.5, Todor Kukinski (Makedonija) 3.5 i Milan Riđički 2 poena.

3.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Održan je u Novom Sadu od 6 – 23. maja 1951. Na ovom prvenstvu prvi put su učestvovali samo igrači iz Vojvodine. U otsustvu dvostrukog šapiona Fuderera koji se preselio u Zagreb, titulu je pomalo neočekivano osvojio somborac Petar Carev. Glavni favoriti Tot i mladi Marić morali su se zadovoljiti deobom drugog mesta, dok je iskusni Kulžinski razočarao. Turnir je značajan i po tome što su zablistali omladinci Segi i Sokolov. Turnir je sudio Andrija Čanji.

                Petar Carev 11.5 (15), Rudolf Marić i Bora Tot po 11, Žarko Popović, Milan Longer i Lajoš Segi po 9, Lajoš Tamaši 8.5, Vladimir Sokolov 8, Ariško Letić i Nikolaj Kulžinski po 7, Miodrag Živanov 6, Kalman Herbatin 5.5, Stevan Mezei i Vitomir Filipović po 5, Aleksandar Vilovski 4 i Radoslav Ilijć 3.5 poena.

4.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Značaj ovog turnira, koji je opet igran u Novom Sadu od 20. aprila – 7. maja 1952, je poletna igra mladih igrača. Tako je Rudolf Marić postao novi šampion, dok su Segi, Kondali i Ivković, svojom zrelom igrom pokazali da se radi o velikim talentima. Interesantno je da je tek na četvrtom šampionatu titulu osvojio jedan igrač iz Novog Sada, najjačeg šahovskog centra u Vojvodini. Majstori Tot i Longer prošli su ispod očekivanja, i dok je prvi ipak uspešnim finišem popravio plasman, dotle je drugi završio na poslednjem mestu. Podbacio je i prošlogodišnji šampion Carev. Sudio je Miroslav Šouc.

                Rudolf Marić 11 (15), Lajoš Segi 10.5, Miodrag Živanov 9.5, Kalman Herbatin i Stevan Mezei po 9, Bora Tot 8.5, Aleksandar Vilovski, Jovan Kondali i Joakim Sabadoš po 8, Lajoš Tamaši 6.5, Žarko Popović i Dušan Ivković po 6, Bogoboj Atanacković 5.5, Petar Carev i Andrija Čanji po 5 i Milan Longer 4.5 poena.

5.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Konačno je i Bora Tot, favorit na svim predhodnim prvenstvima, uspeo da osvoji šampionsku titulu. Iako je i pre takmičenja važio kao kandidat za prvo mesto, pobeda nije izvojevana sa lakoćom, jer je imao velike konkurente u Kondaliju i Živanovu. I na ovom turniru su se pojavili novi mladi igrači, od kojih su se Đantar i Matić visoko plasirali. Šampionat je po četvrti put odigran u Novom Sadu od 18.marta – 4. aprila 1953, a sudio je Žarko Popović.  

                Bora Tot 9.5 (15), Jovan Kondali i Miodrag Živanov po 9, Aleksandar Vilovski i Đerđ Đantar po 8.5, Milan Matić, Petar Carev i Lajoš Tamaši po 8, Vladimir Sokolov, Stevan Mezei, Velimir Đonin i Vitomir Filipović po 7.5, Joakim Sabadoš 7, Kalman Herbatin 6.5, Nikola Stojanović 5 i Andrija Čanji 3 poena.

6.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Održan je u Subotici od 18. aprila – 5. maja 1954, a završio se senzacionalnom pobedom mladog debitanta iz Pančeva Aleksandra Bradvarevića. Zbog otkaza nekih igrača, na turniru je uzelo učešća više omladinaca koji su nagovestili smenu u vrhu vojvođanskog šaha. Tako su se na ovom turniru, pored već poznatih mladih Segija i Đantara, pojavili Šašić, Sineš, Pete i najmlađi 18-godišnji Buljovčić, koji su svojom igrom zasenili starije igrače. Branilac titule šampiona Tot, morao se zadovoljiti trećim mestom, dok je iskusni Carev bio jedini konkurent novom šampionu. Turnir je sudio Vinko Lendvai.

                Aleksandar Bradvarević 11 (15), Petar Carev 10.5, Bora Tot 9.5, Lajoš Tamaši, Kalman Herbatin, Miodrag Živanov, Đerđ Đantar i Lajoš Segi po 8.5, Miljko Šašić 8, Josip Sineš i Ivan Buljovčić po 7.5, Josip Pete 7, Joakim Sabadoš 6.5, Branimir Vujošević 5, Aleksandar Erdeljan 4 i Tihomir Acketa 1 poen.

7.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Titula koju je Bradvarević osvojio na predhodnom prvenstvu, odredila je Pančevo za domaćina od 26. aprila – 15. maja 1955.Šampionska titula je ostala u Pančevu, ali ju je osvojio Dušan Ivković, dok se branilac titule morao zadovoljiti skromnijim mestom. Prvi put na turniru nije učestvovao nijedan majstor, a prosek starosti učesnika turnira iznosio je svega 24 godine.  Od novajlija prijatno su iznenadili Dobrojević, Pisar i najmlađi učesnik Knežević.

                Dušan Ivković 11.5 (16), Vojislav Dobrojević i Đerđ Đantar po 9.5, Petar Carev, Aleksandar Bradvarević i Jožef Pisar po 8.5, Branimir Vujošević, Joakim Sabadoš, Josip Pete, Milorad Knežević i Miodrag Živanov po 8, Stevan Barbulović i Laslo Fodor po 7.5, Dušan Bućan 7, Milivoj Pandurov, Dušan Marjan i Ivan Čudina po 6 poena.

8.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Već treću godinu uzastopce prvenstvo Vojvodine se završava pomalo neočekivano. Posle Bradvarevića i Ivkovića, šampionsku titulu preuzima mladi 20-godišnji Subotičanin Ivan Buljovčić. Bivši prvaci Tot, Ivković, Carev i Bradvarević zauzeli su mesta pri vrhu tabele, ali jedini pravi konkurent novom šampionu bio je mladi majstor Sokolov. Turnir su organizovali Subotičani na Paliću jula 1956, a sudili su ga Meliško i Erne Benedek.

                Ivan Buljovčić 10.5 (15), Vladimir Sokolov 10, Dušan Ivković i Radislav Savković po 9.5, Bora Tot 9, Đerđ Đantar 8.5, Petar Carev, Aleksandar Bradvarević i Dušan Bućan po 8, Laslo Boljoš i Josip Pete po 7, Svetislav Jovanović 6.5, Kalman Herbatin 5.5, Branimir Vujošević i Andrija Čanji po 4.5 i Stevan Letić 4 poena.

9.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Ovaj turnir igran je u Novom Sadu od 10 – 27. jula 1957. i na njemu su nastupali mnogi debitanti. Prošlogodišnji prvak Ivan Buljovčić je sačuvao titulu i time potvrdio svoju snagu. Veterani Carev i Vilovski su uspešno odoleli mlađim snagama, dok je od debitanata najviše pokazao 17-godišnji novosadski gimnazijalac Deže. Interesantan je bio, rezultatski ne baš uspešan nastup Ilijća, sina legende NŠK-a Dr Raduška. Turnir je sudio Žarko Popović.

                Ivan Buljovčić 10.5 (15), Petar Carev i Dušan Ivković po 10, Aleksandar Vilovski, Anton Deže i Đerđ Đantar po 9.5, Josip Pete 8.5, Ilija Vukelić i Laslo Boljoš po 8, Dušan Marjan 7.5, Ivan Čudina 7, Josip Sineš 6, Radovan Đorđević 4.5, Stevan Perić i Milan Ilijć po 4 i Zoltan Ivegeš 3.5 poena.

10.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Jubilarno prvenstvo igrano je u Subotici jula 1958. Branilac titule Buljovčić imao je lepu priliku da treći put uzastopce ponese laskavi naziv, ali ga je u poslednjim kolima pretekao Đerđ Đantar, koji je time, posle više neuspelih pokušaja, uspeo da osvoji naziv najboljeg vojvođanskog igrača. Od ostalih, najprijatnije je iznenadio Ilijć, a lepo su se pokazali Sineš i Berta. Bivši prvaci Carev i Bradvarević su pri vrhu, ali nisu učestvovali u borbi za prvo mesto. Turnir su sudili Vinko Lendvai i Erne Benedek.

                Đerđ Đantar 10.5 (15), Ivan Buljovčić 10, Milan Ilijć 9.5, Petar Carev i Josip Sineš po 9, Maćaš Berta, Aleksandar Bradvarević, Lajoš Tamaši i Joakim Sabadoš po 8.5, Kalman Herbatin 7, Miodrag Kostić i Laslo Boljoš po 6.5, Laslo Fodor 5.5, Dane Basta 5, Dušan Bućan 4 i Aleksandar Zlatičanin 3.5 poena.

11.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Ovaj turnir je bio značajan po tome što je Vojvodina prvi put davala direktnog predstavnika na prvenstvo Jugoslavije i to je doprinelo da se borba za prvo mesto poveća. Prvi put na pokrajinskom prvenstvu došlo je do deobe prvog mesta, ali je za prvaka proglašen Bora Tot, zbog boljeg uspeha prema pobednicima. Đantar, Bradvarević i Carev su dugo konkurisali pobedniku, dok su uspešno debitovali Mašić i slepi šahista Baretić, a manje uspešno Mejić. Turnir su ponovo organizovali Subotičani, a održan je avgusta 1959. Sudili su Baš i Vinko Lendvai.

                Bora Tot i Đerđ Đantar po 11 (15), Aleksandar Bradvarević 10.5, Petar Carev 9.5, Ljubomir Mašić 8.5, Josip Sineš i Anton Deže po 8, Dragoljub Baretić 7.5, Petar Mejić, Franja Budimčević i Laslo Boljoš po 7, Milan Ilijć 6.5, Joakim Sabadoš 6, Matija Kovač 5, Selimir Ranisavljević 4.5 i Julius Kolar 3 poena.

12.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Posle pauze od dve godine ponovo je igran u Novom Sadu od 27. jula – 13. avgusta 1960. Na turniru je učestvovalo mnogo novih imena, a nedostajali su mnogi jaki igrači, među njima i Carev učesnik svih predhodnih prvenstava. U takvoj konkurenciji jpobedio je Đerđ Đantar. Drugi branilac titule majstor Tot bio je potpuno vam forme i završio je u sredini tabele. jedini pravi konkurent šampionu bio je 20-godišnji Deže, ali nije izdržao do kraja. Dobar plasman ostvarili su Mejić, Mašić i Balaš-Piri, osvojivši pri tome titulu MK. Turnir je sudio Žarko Popović.

                Đerđ Đantar 11.5 (15), Anton Deže 10.5, Petar Mejić, Ljubomir Mašić i Rudolf Balaž-Piri po 9.5, Josip Pete 8.5, Laslo Boljoš 8, Bora Tot i Dane Basta po 7.5, Dragoljub Baretić, Stevan Barbulović i Dušan Bućan po 6.5, Milisav Ivanović 6, Stevan Letić 5, Ivan Žanić 4 i Đurica Todorov 3.5 poena.

13.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Ovo je bio jedan od najjačih pokrajinskih prvenstvenih turnira. Nedostajali su samo Tot i Bradvarević pa bi lista bila kompletna. Turnir je završen neočekivanom, ali potpuno zasluženom pobedom mladog Petra Mejića iz Bačke Palanke. Bivši prvaci Buljovčić, Ivković, Carev i Đantar nisu odoleli naletu novog šampiona, pa su se morali zadovoljiti mestom pri vrhu tabele. Lep plasman postigli su Mašić, Baretić i Sineš, dok je pravi podvig izveo 19-godišnji debitant Ljubomir Jović, ostavivši iza sebe mnoga poznatija imena. Turnir je uspešno organizovan u Pančevu od 15. avgusta – 3.septembra 1961, a sudio je Živan Tomić.

                Petar Mejić 12 (17), Ivan Buljovčić, Dušan Ivković i Ljubomir Mašić po 11, Ljubomir Jović 10.5, Dragoljub Baretić, Petar Carev i Đerđ Đantar po 10, Josip Sineš 9.5, Anton Deže i Dane Basta po 9, Laslo Fodor 8.5, Rudolf Balaž Piri 7.5, Laslo Boljoš 6.5, Josip Pete i Selimir Ranisavljević po 5.5, Slobodan Joksimović 5 i Đurica Todorov 1.5 poen.

14.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Prvi put je prvenstvo organizovano u Somboru, jednom od najjačih šahovskih centara Vojvodine. Kao i predhodni, okupio je dosta jak sastav, a drugi put se dogodilo da je prvo mesto podeljeno. Za prvaka je proglašen Aleksandar Bradvarević, zbog boljeg uspeha prema pobednicima. Ipak uspeh novosadskog studenta Ljubomira Jovića je veći, jer mu je to bio tek drugi nastup na šampionatu. Prošlogodišnji pobednik Mejić nije uspeo da sačuva titulu, dok bivši prvaci Đantar, Ivković i pogotovo Carev, nisu bili u formi. Turnir je igran avgusta 1962, a sudili su ga Dimitrije Galetin i Nemanja Božin.

                Aleksandar Bradvarević i Ljubomir Jović po 10.5 (15), Petar Mejić 9.5, Đerđ Đantar i Ljubomir Mašić po 9, Dušan Ivković, Dane Basta, Laslo Fodor, Anton Deže i Dušan Marjan po 8, Petar Carev 6.5, Selimir Ranisavljević 6, Vlastimir Šljivić i Milorad Vujović po 5.5, Spasoje Čabarkapa i Radovan Đorđević po 4 poena.

15.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Prvenstvo je prvi put održano u manjem mestu, a ne u nekom od šahovskih centara. Organizatori iz Bačke Topole su vrlo uspešno organizovali turniir na Poljoprivrednom doobru ”Panonija” u vremenu od 16 – 31. avgusta 1963. Titulu prvaka je po treći put osvojio Pančevac Aleksandar Bradvarević, ovoga puta sa rekordnim procentom osvojenih poena. Drugo je Mašić koji svake godine napreduje na tabeli.  Ivković i Đantar su pri vrhu, ali ne mogu biti zadovoljni svojom igrom, dok je potpuno razočarao Mejić. Solidnu igru prikazali su Ilijć, Baretić i Vujović. Turnir je sudio Žarko Popović.

                Aleksandar Bradvarević 13 (15), Ljubomir Mašić 10.5, Dušan Ivković 9.5, Milan Ilijć i Đerđ Đantar po 9, Dragoljub Baretić i Milorad Vujović po 8.5, Zoltan Ivegeš 8, Petar Mejić i Dušan Marjan po 7.5, Mirsad Ljuca 6, Laslo Boljoš 5.5, Josip Pete i Josip Sineš po 5, Matija Kovač 4 i Ananije Stojković 3.5 poena.

16.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Nastavljena je praksa da se prvenstvo igra u manjem mestu i time propagira šah. Tako je ovoga puta organizacija poverena šahovskim radnicima u Debeljači, a turnir je održan od 9 – 26. avgusta 1964. Prvak je po treći put postao Ivan Buljovčić. Njegov uspeh je tim veći uzimajući u obzir loš start sa dva poraza. Na deobi drugog mesta našlo se pet jakih majstorskih kandidata, od kojih jedino Baretić nije bio šampion. Ilijć je odlično startovao, ali je na kraju popustio, dok je Mašić ovog puta podbacio. Turnir je sudio Žarko Popović.

                Ivan Buljovčić 11 (15), Đerđ Đantar, Dragoljub Baretić, Dušan Ivković, Petar Mejić i Ljubomir Jović po 10, Milan Ilijć 8.5, Laslo Boljoš, Ljubomir Mašić i Milisav Ivanović po 7.5, Dane Basta 7, Sava Živković i Josip Sineš po 5, Dušan Bućan i Selimir Ranisavljević po 4 i Nikola Pilipović 3 poena.

17.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Po sedmi put prvenstvo je odigrano u Novom Sadu od 15. avgusta – 2. septembra 1965. Iako su nedostajali majstori Bradvarević i Buljovčić turnir je bio veoma jakog sastava, a nastupio je, posle duže pauze, majstor Tot. Titulu šampiona prvi put je osvojio, naš najpoznatiji slepi igrač, Dragoljub Baretić, igrajući sa mnogo elana i u hrabrom kombinatornom stilu. Drugi je bio Knežević, koji se posle nekoliko godina vratio u Vojvodinu. Mašić, Ivković i Tot su očekivano među nagrađenima, a prijatno su iznenadili Cvetić i Fodor. Više se očekivalo od Đantara, Ilijća i pogotovo Jovića, koji se u finišu potpuno slomio. Sudija turnira bio je Žarko Popović.

                Dragoljub Baretić 11.5 (16), Milorad Knežević 11, Ljubomir Mašić i Dušan Ivković po 10.5, Marko Cvetić 9, Laslo Fodor i Bora Tot po 8.5, Sava Živković i Đerđ Đantar po 8, Dušan Bućan, Milan Ilijć i Laslo Boljoš po 7.5, Spasoje Čabarkapa 7, Joakim Sabadoš 6.5, Stanko Knežević 6, Ljubomir Jović 5 i Slavko Šimunovački 3.5 poena.

18.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Prvi put je prvenstvo odigrano u Sremu. Inđijci su se pokazali kao dobri organizatori, a turnir je igran od 1 – 17. avgusta 1966. Dvojica igrača koja su i na predhodnom šampionatu vodili glavnu reč, majstor Milorad Knežević i Dragoljub Baretić, podelili su prvo mesto, s’tim da je majstor u prednosti zbog boljeg uspeha prema pobednicima. Ivković je zadržao svoje mesto pri vrhu, a prijatno su iznenadili Ivegeš, Boljoš i Sineš. Više se očekivalo od Dežea i Mašića. Sudio je ponovo, po sedmi put, Žarko Popović.

                Milorad Knežević i Dragoljub Baretić po 12 (15), Dušan Ivković 11, Laslo Boljoš i Zoltan Ivegeš 9, Josip Sineš 8.5, Anton Deže, Dane Basta i Ljubomir Mašić po 8, Stojan Divić 7.5, Ivan Čudina, Milivoj Vujović i Milorad Vujović po 5.5, Stanko Knežević 4.5, Vlastimir Šljivić 4 i Marko Cvetić 2 poena.

19.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

            Prvi put je igran u Zrenjaninu od 5 – 22. jula 1967. Zbog otkaza mnogih igrača nastupilo je nekoliko debitanata koji su, sa izuzetkom Savića, neuspešno završili turnir. Prvi put je titulu osvojio Somborac Ljubomir Mašić, koji je već niz puta uspešno nastupao na prvenstvu. Prema očekivanju jedini konkurenti su mu bili bivši prvaci Mejić, Baretić i Ivković. Iskusni MK Sineš, Fodor i Boljoš takođe su među nagrađenima. Interesantno je da prvi put na šamionatu nije nastupao nijedan član NŠK-a, najuspešnijeg i najmasovnijeg kluba u Vojvodini. Turnir je sudio Dušan Karapandža.

                Ljubomir Mašić 12 (15), Petar Mejić 11.5 (15), Dragoljub Baretić 11, Dušan Ivković 10.5, Josip Sineš i Laslo Fodor po 9.5, Veselin Savić i Laslo Boljoš po 8.5, Spasoje Čabarkapa 7.5, Milorad Vujović 7, Stevan Popov 6, Milovan Zakić 5, Žika Marjanov, Jovan Zrnić i Ramo Mujagić po 4 i Milan Ćurčin 1.5 poen.

20.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Jubilarno prvenstvo održano je u Somboru od 22. jula – 8. avgusta 1968. Mada nisu uzeli učešća Bradvarević, Ivković i Mejić, turnir je imao jak sastav. Posle pauze od tri godine nastupio je Ivan Buljovčić i po četvrti put postao šampion. Konkurisali su mu branilac titule Mašić i Ivegeš, koji retko nastupa. Na turniru je, posle pauze od 14 godina nastupio i Segi i pokazao da je još uvek među najboljima. Deže i Marjan su solidnom igrom zauzeli mesta pri vrhu, dok je razočarao bivši dvostruki prvak Baretić. Sudili su Dimitrije Galetin i Nemanja Božin

                Ivan Buljovčić 11.5 (15), Ljubomir Mašić i Zoltan Ivegeš po 10.5, Anton Deže i Lajoš Segi po 10, Dušan Marjan 9, Laslo Boljoš 8.5, Milorad Vujović 8, Slobodan Uljmanski 7.5, Selimir Ranisavljević i Žika Marjanov po 7, Dragoljub Baretić 6.5, Miloš Rajak 5, Mladen Gulan 4, Stipan Godar 3.5 i Tomislav Doljanin 1.5 poen.

21.  OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Prvi put je prvenstvo imalo otvoren karakter, pa su mogli učestvovati svi registrovani šahisti baz obzira na kategoriju i republičku pripadnost. Učestvovalo je 58 igrača, od kojih nekoliko iz centralne Srbije i Slovenije. Igrano je po švajkcarskom sistemu, a prvo mesto osvojio je mladi Slobodan Martinović iz Smederevske Palanke. Na deobi drugog mesta našla su se tri Vojvođanina, Mašić, Buljovčić i Uljmanski, no kako pravilnikom turnira nije predviđeno ko dobija titulu u slučaju da je pobednik izvan Vojvodine, to ova godina ostaje bez šampiona, iako je Mašić bio najbolji po Buholc sistemu. Turnir je uspešno organizovan u Beloj Crkvi od 4 -15. jula 1969, a sudija je bio Đoka Riđički.

                Slobodan Martinović (Srbija) 8.5 (11), Ljubomir Mašić, Ivan Buljovčić, Slobodan Uljmanski i Milan Jovčić (Srbija) po 8, Laslo Boljoš, Lajoš Segi i Mladen Gulan po 7.5, Mirko Rujević, Dane Basta, Žika Marjanov i Milutin Jovičević (Srbija) po 7, Ozren Đurđev, Relja Krstić (Srbija), Stevan Stanisavljev, Ivan Čudina, Ramo Mujagić i Radovan Matić po 6.5, Drago Bulatović, Momir Trifunov i Paja Vidaković po 6 poena, itd.

22.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Posle prošlogodišnjeg otvorenog i mešovitogg sastava, ovo prvenstvo je ponovo okupilo najbolje pokrajinske igrače. Posebnu draž turniru dalo je učešće prvaka Jugoslavije Velimirovića, koji je u to vreme nastupao za Staru Pazovu.  Iako je važio za glavnog favorita, Dragoljub Velimirović je sa dosta napora podelio prvo mesto sa novosadskim prvakom Antonom Dežeom. Zbog boljeg uspeha prema pobednicima za šampiona je proglašen Deže. Bivši prvaci Buljovčić i Mašić dugo su pretili vodećima, dok je potpuno razočarao Ivković. Turnir je organizovan u Inđiji od 4 – 23. jula 1970. Turnir je sudio  Mladen Gulan.

                Anton Deže i Dragoljub Velimirović po 12 (16), Ivan Buljovčić i Ljubomir Mašić po 11, Stevan Popov i Lajoš Segi po 9, Dragoljub Baretić 8.5, Josip Pete 8, Slobodan Uljmanski 7.5, Ratko Grozdanić 7, Dušan Marjan 6.5, Marinko Perković, Miroslav Erdeljan i Milorad Vujović po 6, Dušan Ivković, Zoran Radojević i Stevan Barbulović po 5.5 poena.

23.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Prvenstvo je organizovano u poznatom južnobanatskom izletištu Devojački Bunar od 1 – 18.avgusta 1971. Peti put titulu prvaka osvojio je Ivan Buljovčić. Jedini pravi konkurent bio mu je predhodni šampion Deže. Dobar plasman su postigli Vujović, Gulan i Bućan, koji je ujedno bio i organizator turnira. Takmičenje je sudio Tihomir Acketa.

                Ivan Buljovčić 12 (15), Anton Deže 10.5, Ljubomir Mašić i Milorad Vujović po 9, Lajoš Segi, Stevan Popov i Mladen Gulan po 8.5, Dušan Ivković i Dušan Bućan po 8, Selimir Ranisavljević 7.5, Stanko Knežević 6.5, Slobodan Uljmanski i Krasoje Notaroš po 6, Vladimir Petrović 5.5, Konstantin Orlov 3.5 i Gojko Dukić 3 poena.

24.  OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Šampionat je ponovo bio otvorenog karaktera, ali ovoga puta samo za igrače iz Vojvodine. Turnir je igran u Bačkoj Palanci od 1 – 11. jula 1972. i na njemu je učestvovalo 94 igrača. Posle sedam godina na prvenstvu je nastupio Ljubomir Jović i svoj povratak krunisao prvim mestom. Drugo mesto podelili su Deže i Sineš, koji je dugo vodio, ali ga je u poslednjem kolu novi šampion pobedio i pretekao. Ostali majstori na turniru nisu se najbolje pokazali, pa su se morali zadovoljiti skromnijim mestima. Sudija je bio Đoka Riđički.

                Ljubomir Jović 9 (11), Anton Deže i Josip Sineš po 8.5, Krasoje Notaroš, Fahrudin Šuvalić i Milan Bjelajac po 8, Ljubomir Mašić, Stevan Popov, Ivan Buljovčić, Laslo Fodor, Mladen Gulan i Pavle Orlov 7.5, Milan Ilijć 7. (Plasman ostalih igrača nisam uspeo da pronađem).

25.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Bio je ovo jedan od najjačih šampionata do sada. Na turniru su učestvovali 1 IM i 7 majstora. Ivan Buljovčić je šesti put postao prvak, ali ovoga puta teže nego ranije, jer je imao dostojnog rivala u majstoru Ivkoviću, koji je posle duže vremena zaigrao u pravoj formi. Dobru igru pružili su Notaroš i Popov, dok se, jedno vreme vodeći, Sineš slomio u drugom delu turnira. Branilac titule Jović je ovog puta razočarao, a više se očekivalo od majstora Rakića, Dežea i Baretića. Turnir je igran u Novom Sadu od 1 -21. jula 1973, a sudio ga je Đoka Riđički.

                Ivan Buljovčić 13.5 (18), Dušan Ivković 13, Ljubomir Mašić 12.5, Krasoje Notaroš 12, Milan Bjelajac 11.5, Stevan Popov 11, Tomislav Rakić i Siniša Joksić po 10.5, Anton Deže 10, Pavle Orlov i Josip Sineš po 9, Milorad Kapelan i Dušan Marjan po 8.5, Dragoljub Baretić 8, Slobodan Uljmanski i Ljubomir Jović po 6.5, Marko Cvetić 4.5, Milorad Vujović 4 i S. Simić 2 poena.

26.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Po drugi put je Bela Crkva ugostila najbolje vojvođanske šahiste od 28. juna – 17. jula 1974. Kao i prošle godine opet se okupio jak sastav, a titulu prvaka odbranio je Ivan Buljovčić, po sedmi put, ovog puta ubedljivije nego ikada ranije. Deže i Mašić su po običaju u vrhu, dok su prijatno iznenadili Ljuca i Orlov. Više se očekivalo od majstora Ivkovića i Joksića, dok je Jović istupio osam kola pre kraja. Takmičenje je sudio Tihomir Acketa.

                Ivan Buljovčić 13 (17), Anton Deže 10.5, Ljubomir Mašić 10, Mirsad Ljuca, Milan Bjelajac i Pavle Orlov po 9.5, Dušan Ivković, Milorad Kapelan i Milan Ilijć po 9, Tomislav Doljanin 8.5, Krasoje Notaroš, Mirko Mamužić, Stevan Popov, Boriša Karadžić i Siniša Joksić po 8, Stanko Knežević 6.5, Ljubomir Jović i Drago Bulatović po 4.5 poena.

27.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Posle 16 godina, prvenstvo je ponovo organizovano u Subotici, od 27. juna – 16. jula 1975. Po sastavu je bio nešto slabiji u odnosu na predhodna dva šampionata. Po drugi put je titulu šampiona osvojio Anton Deže, naročito dobrom igrom u finišu turnira. U borbi za vrh tabele, do poslednjeg kola učestvovali su Buljovčić, Notaroš i Ivković. Dobar plasman ostvarili su Zrnić i Doljanin, dok se više očekivalo od Ljuce, Popova, Kapelana i iskusnog Sineša, koji je razočarao domaće navijače. Turnir je sudio Erne Benedek.

                Anton Deže 11.5 (15), Ivan Buljovčić i Krasoje Notaroš po 10.5, Dušan Ivković 10, Ljubomir Mašić 9, Jovan Zrnić i Tomislav Doljanin po 8, Stevan Popov i Mirsad Ljuca po 7.5, Mladen Gulan i Milorad Kapelan po 6, Josip Sineš i Stevan Božić po 5.5, Miroljub Marković i Vojislav Petrović po 5 i Đura Grubišić 4.5 poena.

28.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Prvi put je prvenstvo održano u Severenom Banatu. Turnir je odlično organizovan u Novom Kneževcu od  3 – 19. jula 1976.U otsustvu branioca titule Dežea, Ivan Buljovčić je sa lakoćom osmi put postao šampion. Bjelajac i Mašić su sigurnom igrom potvrdili svoj renome, dok je najprijatnije iznenađenje plasman mladog Somborca Begovca. Doljanin je opet dobro plasiran, dok se više očekivalo od majstora Notaroša, Baretića i Kapelana. Sudija je bio Mladen Gulan.

                Ivan Buljovčić 11 (15), Milan Bjelajac i Ljubomir Mašić po 10, Franjo Begovac i Tomislav Doljanin po 9.5, Stevan Popov 9, Krasoje Notaroš 8.5, Pavle Orlov 8, Dragoljub Baretić i Konstantin Orlov po 7.5, Milorad Kapelan 7, Dušan Marjan i Veselin Savić po 6.5, Jovan Zrnić 4, Janoš Dostan 3 i Vladimir Simić 2.5 poena,

29.  OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Treći put je šampionat imao otvoreni karakter i nastupilo je rekordnih 126 igrača. Takmičenje je odigrano u Beloj Crkvi od 1 – 11. jula 1977. Od početka turnira u vođstvu je bio mladi majstor Petar Popović,no u poslednjem kolu izgubio je od iskusnog Dušana Bućana, koji ga je, zajedno sa mladimMiroljubom Markovićem, sustigao na vrhu tabele. Ipak zbog boljeg uspeha prema Buholc sistemu pobednički  pehar pripao je Popoviću. Majstori se nisu snašli u turnirskoj ”gužvi”, pa je jedino Buljovčić u vrhu, dok su Mašić, Notaroš i Kapelan dosta zaostali. Takmičenje su sudili Vladislav Šljivić, Ratomir Radovanović i Svetislav Stankov.

                Petar Popović, Miroljub Marković i Dušan Bućan po 8.5 (11), Josip Sineš, Ivan Buljovčić, Lajoš Segi i Sava Živković po 8, Mirsad Ljuca, Mirko Mamužić,  Radovan Janićijevski, Jovan Zrnić, Đerđ Đantar, Dušan Nikolin i Lajoš Pinter po 7.5, Ramo Mujagić, Stevan  Božić, Zlatko Parnicki, Ljubomir Mašić, Slobodan Milanović, Savo Nikolić, Tomislav Doljanin, Predrag Čičovački, Slobodan Adžić i Krasoje Notaroš po 7, Milorad Kapelan, Miroslav Nikolić, Mladen Gulan, Đorđe Vlaović, Pavle Orlov, Milovan Medić, Delić, Laslo Tamaš, Momčilo Dragović i Đ. Božić po 6.5 poena, itd.

30.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 30.06 – 19.07.1978. Šampionsku titulu osvojio je Branko Stanojević iz Sremske Mitrovice. Turnir su sudili Vladislav Šljivić i Svetislav Stankov.

                Branko Stanojević 13 (17), Krasoje Notaroš 11.5, Ivan Buljovčić i Ljubomir Mašić po 10.5, Dušan Marjan i Pavle Orlov po 10, Mirko Mamužić, Milorad Vujović i Milorad Kapelan po 9.5, Milan Andrijević 9, Dušan Peković i Stevan Popov po 8, Momčilo Dragović 7.5, Božidar Brujić 7, Milovan Belić 6, Tomislav Doljanin 5.5, Slobodan Mihajlović 5 i Milorad Buha (istupio posle 9. kola) 3 poena.   

31.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Senti od 30.06 – 17.07.1979. Šampionsku titulu osvojio je Ivan Buljovčić iz Novog Sada. Turnir su sudili Dimitrije Galetin i Janoš Fekete.

                Ivan Buljovčić 13 (15), Ljubomir Mašić 10.5, Krasoje Notaroš, Pavle Orlov i Josip Sineš po 9, Savo Nikolić i Lajoš Pinter po 8.5, Miroljub Marković 8, Labud Šćepanović, Janoš Dostan i Svetislav Karasi po 7.5, Dušan Galonja 5.5, Stevan Nikolić 5, Božidar Petrenj 4.5, Nikola Stikić i Miloš Jevtić po 3.5 poena.

32. OTVORENI  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Vrdniku od 27.06 – 9.07.1980.Šampionsku titulu je osvojio Saša Veličković iz Beograda, u to vreme član kluba iz Vojvodine. Turnir su sudili Đoka Riđički, Nikola Kučmaš i Dušan Nikolin.

                Saša Veličković 11 (13), Anton Deže 10.5, Tomislav Doljanin 10, Milorad Kapelan, Ljubomir Mašić, Dušan Bućan, Ivan Telečki i Branimir Kostić po 9.5, Dobrivoj Rajić, Dragoljub Petrović, Zdravko Pavićević, Ivan Buljovčić i Božidar Brujić po 9, Josip Sineš, Dušan Inđić, Janoš Dostan, Pavle Orlov, Miodrag Jevtić, Miodrag Milojević, Branko Stanojević, Negosim Živković, Miodrag Jovančić, Krasoje Notaroš i Aleksandar Vereš po 8.5, Gojko Zorić, Vladimir Riznar, Lajoš Tomik, Dragoljub Baretić, Vojislav Glišić i Đorđe Vlaović po 8 poena, … ukupno rekordnih 190 igrača.

33.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Senti od 28.06 – 14.07.1981. Šampionsku titulu sačuvao je Saša Veličković iz Beograda. Turnir su sudili Tihomir Acketa i Janoš Fekete.

                Saša Veličković i Josip Sineš po 10.5 (14), Krasoje Notaroš i Savo Nikolić po 9.5, Đorđe Vlaović 9, Momčilo Dragović 8.5, Drago Bulatović 7.5, Miroljub Marković i Mirko Mamužić po 7, Dušan Nikolić i Geza Sekelj po 6, Lajoš Pinter 4.5, Mihalj Pacal i Milovan Medić po 3.5 i Vlado Juzbašić 2.5 poena.  Sa turnira je istupio Dušan Peković (0 poena iz 3 partije).

34.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu 3 – 19.07.1982. Šampionsku titulu osvojio je Milan Bjelajac iz Beograda, u to vreme član kluba iz Vojvodine. Turnir su sudili Đoka Riđički i Dušan Marjan.

                Milan Bjelajac 11 (15), Anton Deže 10.5, Dragoljub Baretić 10, Zoltan Šimonji 9.5, Milan Andrijević i Goran M. Todorović po 8.5, Miroljub Lazić 8, Krasoje Notaroš 7.5, Rajko Miranović i Savo Nikolić po 7, Momčilo Dragović i Đorđe Vlaović po 6.5, Goran Kosanović i Miloš Jovanović po 6, Milorad Kapelan 5 i Mihalj Pacal 2.5 poena.

35.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Srbobranu od 2 – 18.12.1983. Šampionsku titulu osvojio je Dušan Inđić iz Vojke. Turnir je sudio Josip Sineš.

                 Dušan Inđić 11.5 (15), Anton Deže i Milan Andrijević po 10, Milan Bjelajac 9.5, Ivan Buljovčić i Zoltan Šimonji po 9, Gojko Laketić 8.5,  Rajko Miranović 7.5, Krasoje Notaroš i Milan Skoko po 7, Goran M. Todorović, Sava Manojlović i Radivoj Perišić po 6, Vojislav Glišić i Mladen Gulan po 4.5 i Lajoš Tomik 4 poena.

36.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Banji Junaković od 8 – 24.12.1984. Šampionsku titulu osvojio je Gojko Laketić iz Rume. Turnir je sudio Mladen Gulan.

                Gojko Laketić 10 (14), Ljubomir Mašić 9.5, Zoltan Šimonji i Tomislav Doljanin po 8.5, Goran Kosanović 8, Dušan Inđić 7.5, Radivoj Perišić i Žika Marjanov po 7, Radivoj Vukić, Spasoje Čabarkapa, Đorđe Vlaović i Milorad Kapelan po 6, Josip Dekić i Radovan Matić po 5,5 i Karolj Čizik 4 poena.

37.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Staroj Pazovi od 26.07 – 11.08.1985. Šampionsku titulu osvojio je Anton Deže iz Novog Sada. Turnir je sudio Jovan Lemajić.

                Anton Deže 10.5 (15), Miroljub Lazić 10, Goran Kosanović 9.5, Krasoje Notaroš 9, Radivoj Perišić i Dušan Inđić po 8.5, Goran M. Todorović 8, Rajko Miranović 7.5, Dušan Ivković, Tomislav Doljanin i Momčilo Dragović po 7, Uroš Petakov 6.5, Tibor Jesenski 6, Miodrag Jevtić i Joško Mukić po 5.5 i Božidar Brujić 4 poena.

38.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Rumi od 1 – 17.08.1986. Šampionsku titulu osvojio je Milan Andrijević iz Pančeva. Turnir je sudio Tihomir Acketa.

                Milan Andrijević 8.5 (12), Miladin Gavrić 8, Gojko Laketić 7.5, Krasoje Notaroš i Dragan Tešić po 7, Miodrag Jevtić 6.5, Ramo Mujagić i Tomislav Doljanin po 6, Spasoje Čabarkapa i Radivoj Perišić po 5.5, Momčilo Dragović 5, Tibor Jesenski 3.5 i Boško Đonin 2 poena. Sa turnira su istupili Miroljub Lazić (0 iz 1), Tomislav Paunović (1.5 iz 2) i Goran Kosanović (2 poena iz 6 partija).

39.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Pančevu od 31.07 – 16.08.1987. Šampionsku titulu osvojio je Goran M. Todorović iz Kovina. Sudili su Dušan Nikolin i Miroslav Erdeljan.

                Goran M. Todorović 11.5 (15), Krasoje Notaroš 10.5, Goran Kosanović 10, Ivan Buljovčić i Dušan Inđić po 9.5, Joško Mukić 9, Lajoš Segi 8.5, Dušan Petrović 8, Milorad Kapelan 7.5, Miroslav Ivanović 6.5, Dragan Tešić i Slobodan Milanović po 6, Sava Manojlović 5.5, Pavle Levnajić 4.5, Ljubiša Vukosavljević 4 i Gojko Dukić 3.5 poena.

40.  ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je na Paliću od 29.07 – 12.08.1988. Šampionsku titulu osvojio je Ivan Buljovčić iz Novog Sada. Turnir je sudio Erne Benedek.

                Ivan Buljovčić 9.5 (13), Goran Kosanović 9, Bela Mesaroš 8.5, Dušan Inđić, Joško Mukić i Krasoje Notaroš po 7.5, Ramo Mujagić i Josip Dekić po 7, Radivoj Perišić 6.5, Vojislav Petrović, Dragoljub Petrović, Dragan Tešić i Branko Stanojević po 4.5 i Ljubiša Vukosavljević 3 poena.

41. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Titovom Vrbasu od 1 – 11.07.1989. Šampionsku titulu osvojio je Ramo Mujagić iz Novog Sada. Turnir su sudili Tihomir Acketa, Milan Miladinov, Janoš Kotre, Tomislav Navratil i Nikola Kovačević.

                Ramo Mujagić i Vojislav Petrović po 9 (11), Dragan Lalić i Gojko Laketić po 8.5, Radosav Petković, Siniša Popov, Janoš Dostan i Spasoje Čabarkapa po 8, Momčilo Dragović, Dejan Nestorović, Rajko Miranović, Tibor Farkaš, Miloš Šebez, Vladimir Mihić i Božidar Brujić po 7.5, Vojislav Marković, Aleksandar Kovačević, Bela Mesaroš, Žika Marjanov, Dušan Ivković, Stevan Sekulić, Vladimir Čobanov i Darko Parežanin po 7 poena, … ukupno 138 igrača.

42. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Beloj Crkvi od 3 – 13.07.1990.Šampionsku titulu osvojio je Siniša Nikolić iz Novog Bečeja. Turnir su sudili ??

                Siniša Nikolić, Dragan Tešić, Dejan Leskur, Radosav Petković, Jovan Radlovački i Joško Mukić po 7.5 (11), Lajoš Segi, Zoran Marković, Siniša Popov i Aleksandar Dukić po 7, Zoran Grujić, Dušan Kitić, Obrad Sirotanović, Petar Jovanović i Dušan Bućan po 6.5, Ratko Bulajić, Tibor Jesenski, Dušan Višnjić, Miodrag Jevtić, Nenad Polovina i Janoš Dostan po 6, Žika Marjanov, Slobodan  Jovanovski, Vladimir Mihić, Branislav Roška, Dulić, Danilo Milanović i Pekić po 5.5 poena, … ukupno 49 igrača.

43. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 13 – 23.07.1991.  Šampionsku titulu osvojio je Siniša Dražić iz Novog Sada. Turnir su sudili Đoka Riđički.

                Siniša Dražić 9.5 (11), Goran Kosanović 9, Miroljub Stojković, Miodrag Jevtić, Jovan Radlovački, Ramo Mujagić, Spasoje Čabarkapa, Darko Parežanin, Žika Marjanov i Miroljub Marković po 7.5, Tomislav Rakić, Petar Jovanović, Bela Mesaroš, Branislav Roška, Krasoje Notaroš, Predrag Nikolić, Božidar Brujić i Miodrag Šljukić po 7, Gojko Rolić, Željko Medar, Milenko Pucarević, Tibor Farkaš, Danko Bokan, Predrag Bodiroga, Joško Mukić, Atila Nađ i Zoran Grujić po 6.5 poena, … ukupno 86 igrača.

44. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 18 – 26. 1992. Šampionsku titulu osvojio je Miroljub Lazić iz Novog Sada. Turnir su sudili ??

                Miroljub Lazić i Danko Bokan po 7.5 (9), Miodrag Jevtić, Jovan Radlovački i Siniša Dražić po 7, Krasoje Notaroš, Ivan Ujhazi, Tomislav Rakić, Dragan Tešić i Ratko Bulajić po 6,5, Ivan Buljovčić, Mile Janković, Božidar Brujić, Zoran Zolotić, Goran Kosanović, Slobodan Milanović, Milan Miladinov, Ljubiša Terzić, Miroslav Mihalj, Predrag Bodiroga i Gojko Rolić po 6, Ramo Mujagić, Goran Kovačević, Darko Parežanin, Dušan Kitić, Miodrag Šljukić, Milenko Jovanović, Radosav Petković, Zdravko Manojlović, Zoltan Šimonji, Bojić, Živorad Đurić, Milorad Ratković, Vladimir Deže,  Slobodan Stoisavljević, Spasoje Čabarkapa i Dušan Bućan po 5.5 poena, … ukupno 119 igrača.

45. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Igrano je u Vrbasu od 17 – 25.07.1993. Šampionsku titulu osvojio je Miroljub Stojković iz Banoštora. Turnir su sudili Dragutin Barović, Tomislav Navratil i Bogoljub Danković.

                Miroljub Stojković 7.5 (9), Radivoj Perišić i Tibor Jesenski po 7, Rajko Miranović, Radosav Petković, Goran Vujadinović, Branko Radusin, Momčilo Dragović, Jovan Radlovački, Anđelko Dragojlović, Dragan Pavlović i Predrag Bodiroga po 6.5, Stevan Letić, Dragan Subašić, Branko Tomić, Nedeljko Pecelj i Dragan Šolak po 6, Živorad Đurić, Ljubomir Mašić, Goran Kosanović, Krasoje Notaroš, Ljubomir Milosavac, Rade Šćepanović, Oliver Pardić, Milorad Ratković i Vladimir Mihić po 5.5, Dragan Tešić, Vladimir Deže, Velibor Čabarkapa i Momir Trifunov po 5 poena, … ukupno 96 igrača.

46. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Senti od 23 – 31.07.1994.Šampionsku titulu osvojio je Anđelko Dragojlović iz Novog Sada. Turnir su sudili ??.

                Anđelko Dragojlović, Radivoje Perišić i Gojko Laketić po 7 (9), Dragan Tešić, Radosav Petković, Darko Parežanin i Dragan Subašić po 6.5, Momčilo Dragović, Jovan Radlovački, Miša Marković, Stojan Bućan i Miša Pap po 6, Spasoje Čabarkapa, Tibor Farkaš, Predrag Bodiroga i Marijanović po 5.5, Vladimir Mihić, Andraš Jurčak, Laslo Lerinc, Igor Krejić, Vojislav Arsenović, Dušan Kitić, Milan Urošev, Dušan Bućan, Stevan Mušicki, Branislav Roška, Vladimir Deura i Karlo Bala po 5 poena … ukupno 63 igrača.

47. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigrano je u Novom Sadu od 22 – 30.07.1995. Šampionsku titulu osvojio je Banjalučanin Branko Filipović, u to vreme član kluba iz Vojvodine. Turnir su sudili Dušan Marjan, Mladen Gulan, Bogoljub Danković i Slobodan Kostadinovski.

                Branko Filipović i Goran Kosanović po 7.5 (9), Radosav Petković, Radovan Govedarica i Ivan Ujhazi po 7, Gojko Laketić, Krasoje Notaroš, Miodrag Jevtić, Goran Vujadinović, Predrag Bodiroga, Anđelko Dragojlović, Vlastimir Radonjanin, Vojislav Petrović i Mladen Dabić po 6.5, Velibor Čabarkapa, J. Mitrović, Spasoje Čabarkapa, Dragan Tešić, Božidar Brujić, Zoran Stojanović, Ratko Bulajić, Mihailo Zlatić, Zlatko Parnicki i Zoran Grujić po 6, Mirko Kokeza, Danijela Ujhazi, Ivan Buljovčić, Janoš Dostan, Siniša Paroški i Ramo Mujagić po 5.5 poena, … ukupno 141 igrača.

48. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 27.07 – 4.08.1996. Šampionsku titulu osvojio je Inđijac Aleksandar Kovačević. Turnir su sudili Dušan Marjan, Bogoljub Danković i Slobodan Kostadinovski.

                Aleksandar Kovačević 7.5 (9), Goran Kosanović, Mihailo Zlatić, Dragan Tešić, Dejan Leskur i Stevan Bogić po 7, Zoran Stojanović, Ivan Buljovčić, Dragan Pavlović, Miloš Šebez, Mirko Kokeza, Krasoje Notaroš, Milorad Ratković i Nebojša Somborski po 6.5, Tomislav Rakić, Zoran Grujić, Milan Obradović, Spasoje Čabarkapa, Miloje Brajić, Vladimir Mihić, Stevan Mušicki i Radivoj Perišić po 6, Miodrag Jevtić, Predrag Bodiroga, Ramo Mujagić, Filip Kostić, Vojislav Glišić, Božidar Brujić, Vladimir Jotić i Stevan Srđanov po 5.5 poena, … ukupno 139 igrača.  

49. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 4 – 12.08.1997. Šampionsku titulu osvojio je, po drugi put, Banjalučanin Branko Filipović. Turnir su sudili Dušan Marjan, Mladen Gulan i Bogoljub Danković.

                Branko Filipović i Gojko Laketić po 7.5 (9), Miroljub Lazić, Mihailo Zlatić, Siniša Dražić i Krasoje Notaroš po 7, Tomislav Rakić, Miodrag Jevtić, Siniša S. Popov, Spasoje Čabarkapa, Dragan Tešić, Radosav Petković, Darko Parežanin i Drago Savić po 6.5, Dejan Leskur, Zoran Stojanović, Milorad Ratković, Zoran Ličina, Velibor Čabarkapa, Goran Kosanović, Zoran Popović, Miša Pap, Ramo Mujagić, Predrag Petrović, Vojislav Glišić i Zlatko Parnicki po 6, Karlo Bala, Dragan Pavlović, Tomislav Navratil i Boris Žegarac po 5.5 poena, … ukupno 145 igrača.

50. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 8 – 16.08.1998. Šampionsku titulu osvojio je Predrag Bodiroga iz Zrenjanina. Turnir su sudili Dušan Marjan, Mladen Gulan i Bogoljub Danković.

                Predrag Bodiroga i Velibor Čabarkapa po 7.5 (9), Radivoj Perišić, Mihailo Zlatić i Dejan Leskur po 7, Siniša Dražić, Luka Rajak, Krasoje Notaroš, Miroljub Stojković, Zoran Stojanović i Zoran Ličina po 6.5, Vojislav Petrović, Momčilo Babić, Miroslav Pucovski, Ramo Mujagić, Slobodan Munižaba, Milenko Jovanović, Ferenc Olah, Zdravko Šolak, S. Savić i Miloje Brajić po 6, Ivan Ujhazi, Dušan Popović, Spasoje Čabarkapa, Vlastimir Kovačić, Milorad Ratković, Dragan Pavlović, V. Šuša, Zoran Rančić i Miljan Ostojić po 5.5 poena, … ukupno 128 igrača.

51. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Beloj Crkvi od 5 – 13.08.1999. Šampionsku titulu osvojio je Anđelko Dragojlović iz Novog Sada. Sudili su Bogoljub Danković i Milivoj Vujović.

                Anđelko Dragojlović 6.5 (9), Dejan Leskur, Petar Benković, Dragan Tešić, Nebojša Somborski, Mihailo Zlatić, Vojislav Petrović, Dušan Popović, Milorad Kapelan i Radivoj Perišić po 6, Boban Bogosavljević 5.5, Vanja Čengija, Mirko Kokeza, Stevan Popov, Dušan Višnjić, Simeon Popić, Đorđe Mitrovanov, Nenad Stojković i Vasilije Vasiljković po 5, Negosim Živković, P. Đukić i Goran Babić po 4.5 poena, … ukupno 38 igrača.

52. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 5 – 13.08.2000. Šampionsku titulu osvojio je Mihailo Zlatić iz Novog Sada. Turnir su sudili Dušan Marjan, Mladen Gulan i Bogoljub Danković

                Mihailo Zlatić i Dejan Leskur po 7.5 (9), Radivoj Perišić i Slobodan Munižaba po 7, Petar Benković, Dušan Popović, Dragan Tešić, Miša Pap, Srđan Rogač, Ramo Mujagić, Mladen Dabić, Vladimir Mihić, Ante Brkljača, Boban Bogosavljević i Ivan Ujhazi po 6.5, Krasoje Notaroš, Spasoje Čabarkapa, Zoran Rančić, Zdenko Stupavski, Zdravko Šolak, Novak Pezelj i Tomislav Rakić po 6, Miroslav Pucovski, Zlatko Parnicki, Mirko Kokeza, Šandor Pastor, Milorad Ratković, Predrag Petrović, Božo Tegeltija i Vukašin Galić po 5.5 poena, … ukupno 136 igrača.

53. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 10 – 18.08.2001.Šampionsku titulu osvojio je Dragan Pavlović iz Vukovara. Turnir su sudili Bogoljub Danković, Milan Miladinov i Miladin Blečić.

                Dragan Pavlović 7.5 (9), Velibor Čabarkapa, Dušan Popović, Radivoj Perišić i Vladimir Miljković po 7, Milan Miljković, Miša Pap, Igor Krejić, Balint Nađheđeši, Krasoje Notaroš, Zoltan Botka i Vladimir Marjanušić po 6.5, Zlatko Parnicki, Mirko Kokeza, Miloje Brajić, Saša Milošević, Miodrag Jevtić, Spasoje Čabarkapa, Ivan Buljovčić, Milorad Ratković, Miloš Popović, Vladimir Klasan i Zvonimir Aleksić po 6, Ivan Ujhazi, Karlo Bala, Goran Pavlik, Mitar Đorđević, Siniša Šarić, Vanja Čengija i Zoran Reljić po 5.5 poena, … ukupno 124 igrača.

54. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 2 – 10.08.2002.Šampionsku titulu osvojio je Dušan Popović iz Sombora. Turnir su sudili Dušan Marjan, Bogoljub Danković i Miladin Blečić.

                Dušan Popović 7.5 (9), Srđan Rogač i Miloš Šćekić po 7, Ramo Mujagić, Mihailo Zlatić, Zdenko Stupavski, Miroslav M. Mihalj, Stevan Srđanov i Saša Milošević po 6.5, Spasoje Čabarkapa, Ivan Buljovčić, Filip Kostić, Oliver Pardić, Božidar Brujić, Igor Krejić, Dobrivoj Rajić, Miloje Brajić, Božo Tegeltija i Miodrag Jevtić po 6, Zoran Rančić, Igor Terzin, Aleksandar Topalov, Ivan Kolompar, Ivan Ujhazi, Miljan Grbović, Vladimir Miljković, Gavra Kolarić, Vojislav Veljković i Helena Milošević po 5.5 poena, … ukupno 106 igrača.

55. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Subotici od 15 – 23. 08. 2003.Šampionsku titulu osvojio je Mihailo Zlatić iz Novog Sada. Turnir su sudili Bogoljub Danković, Milorad Maravić, Danijel Kovač i Mira Đukić.

                Mihailo Zlatić, Dušan Popović i Ivan Buljovčić po 7 (9), Miloš T. Popović, Dušan Tatalović, Aleksandar Vereš i Predrag Bodiroga po 6.5, Nenad Đuketić, Sretko Avram, Miloš Roganović, Boris Žegarac, Akoš Pletl i Balind Nađheđeši po 6, Atila Nađ, Stipan Godar, Vladimir Marjanušić, Goran Pavlik, Miloje Brajić i Đura Ikraš po 5,5 poena, … ukupno 75 igrača.

56. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 12 – 20.11.2004. Šampionsku titulu osvojio je Siniša Šarić iz Novog Sada. Turnir su sudili Bogoljub Danković, Milan Miladinov i Miladin Blečić.

                Siniša Šarić 7.5 (9), Zoran Grujić i Mihailo Zlatić po 7, Siniša Arbutina, Siniša Feher i Igor Krejić po 6.5, Ramo Mujagić, Predrag Bodiroga, Zdenko Stupavski, Vojislav Veljković, Karlo Bala, Branislav Čerubdžić i Igor Terzin po 6, Milorad Ratković, Krasoje Notaroš, Ljubomir Vranić, Siniša Kovačević i Sava Manojlović po 5.5 poena,  Saša Milošević, Miodrag Jevtić Vlastimir Kovačić, Ivan Ujhazi, Petar Miličević, Miljan Grbović, Aleksandar Radanović, Spasoje Čabarkapa, Momir Ilinčić, Radivoj Vasiljev, Vladimir Kanjuh po 5 poena, … ukupno 64 igrača.

57. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Subotici od 5 – 12.08.2005.Šampionsku titulu osvojio je Miloje Brajić iz Bačke Palanke. Turnir su sudili Ištvan Brindza i Milorad Maravić.

                Miloje Brajić i Miloš T. Popović po 7 (9), Tibor Farkaš, Atila Nađ i Dušan Tatalović po 6.5, Svetozar Toković, Stevan Vidić, Tibor Jesenski, Mirko Mamužić i Veso Avram po 6, Geza Sekelj, Nenad Vladisavljević, Boris Žegarac, Julius Večeri i Kristijan Tančik po 5.5, Stevica Horvat, Ivan Sedlak, Stipan Godar, Žofija Domanji, Simeon Popić, Aleksandar Jovičić, Miroslav Petrekanović, Dušan Vasiljev, Svetozar Jančikin, Petar Borbaš po 5 poena, … ukupno 55 igrača.

58. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 1 – 9.08.2006. Šampionsku titulu osvojio je Dejan Leskur iz Novog Sada. Turnir su sudili Milan Miladinov, Nikola Kučmaš i Miladin Blečić.

                Dejan Leskur 7.5 (9), Igor Krejić 7, Vuk Savanović, Miloje Brajić, Zoran Grujić i Siniša Šarić po 6.5, Anđelko Dragojlović, Miodrag Jevtić, Miloš Roganović, Krasoje Notaroš, Ramo Mujagić, Filip Kostić i Sretko Avram po 6, Vanja Čengija, Miloš Zonjić, Ivan Ujhazi, Zoltan Botka, Aleksandar Topalov, Branislav Čerubdžić, Novak Pezelj, Vojislav Veljković i Stevan Vučetić po 5.5, Tomislav Navratil, Jovica Veselinov, Dušan Kavaja, Slobodan Kostadinovski, Karlo Bala, Slavko Vučenović, Ranko Blanuša, Miroslav Pantić po 5 poena, … ukupno 73 igrača.

59. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 4 – 12.08.2007. Šampionsku titulu osvojio je Aleksandar Kovačević iz Novog Sada. Turnir su sudili ??

                Aleksandar Kovačević 7.5 (9), Dejan Leskur i Zdenko Stupavski po 7, Balint Nađheđeši, Radivoj Vukić, Slobodan Munižaba, Vanja Čengija i Miroslav Petrekanović po 6.5, Vuk Savanović, Igor Krejić, Ramo Mujagić, Zoltan Botka i Živko Ubiparip po 6, Spasoje Čabarkapa, Kristijan Tančik, Predrag Bodiroga, Stevan Jović, Zoran Grujić, Miloje Brajić, Ivan Ujhazi, Zoran Dokić, Đorđe Vlaović, Miroslav Čerubdžić, Krasoje Notaroš i Aleksandar Opalić po 5.5, Pavle Levnajić, Mladen Dabić, Savo Gvozdenović, Vojislav Veljković, Ljubo Bjeloglav po 5 poena, … ukupno 86 igrača.

60. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Zrenjaninu od 9 – 17.08.2008.Šampionsku titulu osvojioje  Siniša Dražić iz Novog Sada. Turnir su sudili Milan Miladinov, Dragoljub Racić i Petar Racić.

                Siniša Dražić i Mihailo Zlatić po 7.5 (9), Nebojša Somborski i Miodrag Jevtić po 6.5, Radivoj Vukić, Saša Veličković, Miloš T. Popović, Dejan Leskur, Predrag Bodiroga, Radovan Damnjanović i Jovan Radlovački po 6, Branko Stanojević i Radivoj Perišić po 5.5, Nikola Vajdić, Aleksandar Topalov, Kristijan Tančik, Mladen Štrbac, Miroljub Stojković, Živko Ubiparip, Slobodan Markov, Igpr Krejić, Mirko Lukić, Balint Nađheđeši, Pavle Levnajić, Vladan Desnica, Duško M. Petrović i Nikola Milović po 5 poena, … ukupno 59 igrača.

61. OTVORENI ŠAMPIONAT VOJVODINE

                Odigran je u Novom Sadu od 8 – 16.08.2009. Šampionsku titulu osvojio je Dušan Popović iz Novog Sada. Turnir su sudili Milan Miladinov i Petar Miličević.

                Dušan Popović, Boban Bogosavljević, Siniša Šarić i Mihailo Zlatić po 7 (9), Miloš Stanković, Jovan Radlovački, Dejan Mozetić, Miloš T. Popović i Slobodan Munižaba po 6,5, Krasoje Notaroš, Zoran Grujić, Miodrag Jevtić i Srđan Rogač po 6, Milan Ilijć, Dejan Leskur, Balint Nađheđeši, Stevan Jović, Ivan Ujhazi, Đorđe Vlaović, Radosav Petković, Igor Krejić, Vlastimir Radonjanin, Stevan Srđanov, Slavko Vučenović, Igor Bešlin, Milorad Ratković i Marija Dragojević po 5.5, Ramo Mujagić, Spasoje Čabarkapa i Vesna Bogdanović po 5 poena, … ukupno 89 igrača.

                Na kraju par statističkih podataka:U listu pobednika upoisano je 37 imena i to: Ivan Buljovčić 10 puta, Aleksandar Bradvarević, Đerđ Đantar i Anton Deže po 3, Andrija Fuderer, Borislav Tot, Saša Veličković, Siniša Dražić, Anđelko Dragojlović, Branko Filipović, Aleksandar Kovačević, Mihailo Zlatić i Dušan Popović po 2 i 24 igrača po jednom.  Najviše učešća ima Krasoje Notaroš 31, slede Ivan Buljovčić 28, Ljubomir Mašić 24, Anton Deže 16, Petar Carev 13, itd. Šampionat je najviše puta igran u Novom Sadu, 23 puta, slede Subotica, 9, Bela Crkva 5, Pančevo i Senta po 3, Sombor, Inđija, Zrenjanin i Vrbas po 2, itd.

                 I tu je kraj !? Nažalost, na čelo ŠS Vojvodine došli su ljudi koji ne mare za tradiciju, pa su  pored mnogobrojnih drugih sumnjivih poteza,  ukinuli i prvenstvene turnire najboljih šahista Vojvodine !

P.S.         Prvi deo ovog priloga šahovskoj istoriji Vojvodine obradio sam juna 1978. godine, za novosadski list ”Dnevnik”, a povod je bio najava 30. jubilarnog šampionata Vojvodine i u njemu su kraći komentari o toku turnira. Korišćeni su podaci iz ”Šahovskog glasnika” i lične arhive.

                Ostali prvenstveni turniri obrađeni su 2018 i 2019. godine i tu se nalaze samo osnovni podaci bez komentara. I u tom delu sam podatke nalazio u ”Šahovskom glasniku” i ”Vojvođanskom šahu”, te sopstvenoj arhivi. Dragocenu pomoć imao sam i od istraživača šahovske istorije Slavka Stanojevića, kome se srdačno zahvaljujem. Ukoliko u tekstu ima netačnih podataka, ili nešto nedostaje, molimo da vaša zapažanja pošaljete na adresu dknotaros@gmail.com.

Autor teksta: FM Krasoje Notaroš