Историјат Првенства Војводине

ПОЈЕДИНАЧНИ ШАХОВСКИ ШАМПИОНАТИ ВОЈВОДИНЕ

                По завршетку рата одржана су три турнира најбољих војвођанских шахиста, али како на њима нису имали право учешћа мајстори, турнири нису рачунати за првенство Војводине, но треба их поменути јер су се на њима афирмисали многи познати шахисти.

                Прво аматерско првенство Војводине одржано је у Новом Саду од 15 – 31. маја 1946, а победио је Петар Царев из Сомбора.

                Петар Царев 10.5 (13), Стеван Мезеи 10, Јован Фајер 8, Калман Хербатин 7.5, Петар Смедеревац и Бранко Лисул по 7, Рудолф Марић 6.5,  Лајош Тамаши и Витомир Филиповић по 6, Младен Гренчарски, Андрија Чањи и Богобој Атанацковић по 5.5, Слободан Јелић 3.5 и Ервин Олешак 2.5 поена.  

                Друго аматерско првенство Војводине одржано је у Вршцу од 24. јуна – 17. јула 1947, апобедио је Петар Смедеревац из Панчева.

                Петар Смедеревац 13 (16), Јозо Ковановић, Андрија Чањи, Петар Царев и Андрија Фудерер по 11, Александар Виловски и Миливоје Путник по 10.5, Рудолф Марић 10, Милан Риђички 9.5, Миодраг Живанов 7.5, Младен Гренчарски 6.5, Иван Јакобчић и Емил Ханг по 5.5, Александар Мијин 5, Гавра Мачејин и Крешимир Рукавина по 3 и Едо Кон 2.5 поена.

                Треће аматерско првенство Војводине одржано је у Суботици од 7 – 28. марта 1948, а победио је  Петар Царев из Сомбора.

                Петар Царев 15.5 (19), Андрија Фудерер 14.5, Жарко Поповић и Вилим Потасман по 13, Миодраг Живанов 12.5, Рудолф Марић 12, Александар Виловски 11.5, Витомир Филиповић 11, Јозо Ковановић и Андрија Чањи по 10.5, Радослав Кажанегра, Бела Ресели и Велимир Ђонин по 8,5, Фрања Енгл и Лајош Тамаши по 7.5, Антал Нађмељкути 7, Емил Ханг 6.5, Милан Риђички 4.5, Јован Кондали 4 и Стеван Мирков 3.5 поена.

1.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одржан је у Новом Саду од 5 – 24. јуна 1949. На турнир су позвани и гости из свих тадашњих република и представник ЈНА, али се неки нису одазвали. Победу на турниру однео је, млади мајсторски кандидат из Хрватске, Марио Берток, док је друго место и титулу првака Војводине освојио Суботичанин Андрија Фудерер. Најмлађи учесник Борислав Ивков поделио је високо треће место, док су се мајстори Авировић, Кулкжински и Тот морали задовољити скромнијим местима. Турнир је судио Александар Зега.

                Марио Берток (Хрватска) 12.5 (17), Андрија Фудерер 11.5, Драгутин Ђаја (Србија) и Борислав Ивков (Србија) по 11, Ђорђе Авировић 10.5, Николај Кулжински 10, Бора Тот, Жарко Поповић, Владо Козомара (БиХ) и Братољуб Грубер (ЈНА) по 9.5, Андрија Чањи, Петар Царев и Миодраг Живанов по 8, Рудолф Марић 7, Драгиша Бошковић 6.5, Никола Караклајић (Србија) 5.5, Јозо Ковановић 5 и Стеван Селак 0.5 поена.

2.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                И на овом турниру, који је одржан у Суботици од 7 – 28. маја 1950, учествовали су гости из других република. Титулу првака одбранио је Андрија Фудерер, а следећа места у врху заузели су гости. Више се очекивало од Царева, Кулжинског и Марића, Док је потпуно подбацио Поповић. Судија турнира био је велемајстор Бора Костић, што је дало посебни драж турниру.

                Андрија Фудерер 12.5 (15), Милош Петронић (Србија) 10, Ђорђе Авировић (Србија) 9.5, Јоже Сушник (Словенија) 9, Владо Козомара (БиХ), Бранислав Павловић (Србија) и Петар Царев по 8.5, Николај Кулжински 8, Ладислав Галфи, Рудолф Марић и Калман Хербатин по 7.5, Лајош Тамаши 7, Радомир Савић (Србија) 6, Жарко Поповић 4.5, Тодор Кукински (Македонија) 3.5 и Милан Риђички 2 поена.

3.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одржан је у Новом Саду од 6 – 23. маја 1951. На овом првенству први пут су учествовали само играчи из Војводине. У отсуству двоструког шапиона Фудерера који се преселио у Загреб, титулу је помало неочекивано освојио сомборац Петар Царев. Главни фаворити Тот и млади Марић морали су се задовољити деобом другог места, док је искусни Кулжински разочарао. Турнир је значајан и по томе што су заблистали омладинци Сеги и Соколов. Турнир је судио Андрија Чањи.

                Петар Царев 11.5 (15), Рудолф Марић и Бора Тот по 11, Жарко Поповић, Милан Лонгер и Лајош Сеги по 9, Лајош Тамаши 8.5, Владимир Соколов 8, Аришко Летић и Николај Кулжински по 7, Миодраг Живанов 6, Калман Хербатин 5.5, Стеван Мезеи и Витомир Филиповић по 5, Александар Виловски 4 и Радослав Илијћ 3.5 поена.

4.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Значај овог турнира, који је опет игран у Новом Саду од 20. априла – 7. маја 1952, је полетна игра младих играча. Тако је Рудолф Марић постао нови шампион, док су Сеги, Кондали и Ивковић, својом зрелом игром показали да се ради о великим талентима. Интересантно је да је тек на четвртом шампионату титулу освојио један играч из Новог Сада, најјачег шаховског центра у Војводини. Мајстори Тот и Лонгер прошли су испод очекивања, и док је први ипак успешним финишем поправио пласман, дотле је други завршио на последњем месту. Подбацио је и прошлогодишњи шампион Царев. Судио је Мирослав Шоуц.

                Рудолф Марић 11 (15), Лајош Сеги 10.5, Миодраг Живанов 9.5, Калман Хербатин и Стеван Мезеи по 9, Бора Тот 8.5, Александар Виловски, Јован Кондали и Јоаким Сабадош по 8, Лајош Тамаши 6.5, Жарко Поповић и Душан Ивковић по 6, Богобој Атанацковић 5.5, Петар Царев и Андрија Чањи по 5 и Милан Лонгер 4.5 поена.

5.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Коначно је и Бора Тот, фаворит на свим предходним првенствима, успео да освоји шампионску титулу. Иако је и пре такмичења важио као кандидат за прво место, победа није извојевана са лакоћом, јер је имао велике конкуренте у Кондалију и Живанову. И на овом турниру су се појавили нови млади играчи, од којих су се Ђантар и Матић високо пласирали. Шампионат је по четврти пут одигран у Новом Саду од 18.марта – 4. априла 1953, а судио је Жарко Поповић.  

                Бора Тот 9.5 (15), Јован Кондали и Миодраг Живанов по 9, Александар Виловски и Ђерђ Ђантар по 8.5, Милан Матић, Петар Царев и Лајош Тамаши по 8, Владимир Соколов, Стеван Мезеи, Велимир Ђонин и Витомир Филиповић по 7.5, Јоаким Сабадош 7, Калман Хербатин 6.5, Никола Стојановић 5 и Андрија Чањи 3 поена.

6.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одржан је у Суботици од 18. априла – 5. маја 1954, а завршио се сензационалном победом младог дебитанта из Панчева Александра Брадваревића. Због отказа неких играча, на турниру је узело учешћа више омладинаца који су наговестили смену у врху војвођанског шаха. Тако су се на овом турниру, поред већ познатих младих Сегија и Ђантара, појавили Шашић, Синеш, Пете и најмлађи 18-годишњи Буљовчић, који су својом игром засенили старије играче. Бранилац титуле шампиона Тот, морао се задовољити трећим местом, док је искусни Царев био једини конкурент новом шампиону. Турнир је судио Винко Лендваи.

                Александар Брадваревић 11 (15), Петар Царев 10.5, Бора Тот 9.5, Лајош Тамаши, Калман Хербатин, Миодраг Живанов, Ђерђ Ђантар и Лајош Сеги по 8.5, Миљко Шашић 8, Јосип Синеш и Иван Буљовчић по 7.5, Јосип Пете 7, Јоаким Сабадош 6.5, Бранимир Вујошевић 5, Александар Ердељан 4 и Тихомир Ацкета 1 поен.

7.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Титула коју је Брадваревић освојио на предходном првенству, одредила је Панчево за домаћина од 26. априла – 15. маја 1955.Шампионска титула је остала у Панчеву, али ју је освојио Душан Ивковић, док се бранилац титуле морао задовољити скромнијим местом. Први пут на турниру није учествовао ниједан мајстор, а просек старости учесника турнира износио је свега 24 године.  Од новајлија пријатно су изненадили Добројевић, Писар и најмлађи учесник Кнежевић.

                Душан Ивковић 11.5 (16), Војислав Добројевић и Ђерђ Ђантар по 9.5, Петар Царев, Александар Брадваревић и Јожеф Писар по 8.5, Бранимир Вујошевић, Јоаким Сабадош, Јосип Пете, Милорад Кнежевић и Миодраг Живанов по 8, Стеван Барбуловић и Ласло Фодор по 7.5, Душан Бућан 7, Миливој Пандуров, Душан Марјан и Иван Чудина по 6 поена.

8.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Већ трећу годину узастопце првенство Војводине се завршава помало неочекивано. После Брадваревића и Ивковића, шампионску титулу преузима млади 20-годишњи Суботичанин Иван Буљовчић. Бивши прваци Тот, Ивковић, Царев и Брадваревић заузели су места при врху табеле, али једини прави конкурент новом шампиону био је млади мајстор Соколов. Турнир су организовали Суботичани на Палићу јула 1956, а судили су га Мелишко и Ерне Бенедек.

                Иван Буљовчић 10.5 (15), Владимир Соколов 10, Душан Ивковић и Радислав Савковић по 9.5, Бора Тот 9, Ђерђ Ђантар 8.5, Петар Царев, Александар Брадваревић и Душан Бућан по 8, Ласло Бољош и Јосип Пете по 7, Светислав Јовановић 6.5, Калман Хербатин 5.5, Бранимир Вујошевић и Андрија Чањи по 4.5 и Стеван Летић 4 поена.

9.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Овај турнир игран је у Новом Саду од 10 – 27. јула 1957. и на њему су наступали многи дебитанти. Прошлогодишњи првак Иван Буљовчић је сачувао титулу и тиме потврдио своју снагу. Ветерани Царев и Виловски су успешно одолели млађим снагама, док је од дебитаната највише показао 17-годишњи новосадски гимназијалац Деже. Интересантан је био, резултатски не баш успешан наступ Илијћа, сина легенде НШК-а Др Радушка. Турнир је судио Жарко Поповић.

                Иван Буљовчић 10.5 (15), Петар Царев и Душан Ивковић по 10, Александар Виловски, Антон Деже и Ђерђ Ђантар по 9.5, Јосип Пете 8.5, Илија Вукелић и Ласло Бољош по 8, Душан Марјан 7.5, Иван Чудина 7, Јосип Синеш 6, Радован Ђорђевић 4.5, Стеван Перић и Милан Илијћ по 4 и Золтан Ивегеш 3.5 поена.

10.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Јубиларно првенство играно је у Суботици јула 1958. Бранилац титуле Буљовчић имао је лепу прилику да трећи пут узастопце понесе ласкави назив, али га је у последњим колима претекао Ђерђ Ђантар, који је тиме, после више неуспелих покушаја, успео да освоји назив најбољег војвођанског играча. Од осталих, најпријатније је изненадио Илијћ, а лепо су се показали Синеш и Берта. Бивши прваци Царев и Брадваревић су при врху, али нису учествовали у борби за прво место. Турнир су судили Винко Лендваи и Ерне Бенедек.

                Ђерђ Ђантар 10.5 (15), Иван Буљовчић 10, Милан Илијћ 9.5, Петар Царев и Јосип Синеш по 9, Маћаш Берта, Александар Брадваревић, Лајош Тамаши и Јоаким Сабадош по 8.5, Калман Хербатин 7, Миодраг Костић и Ласло Бољош по 6.5, Ласло Фодор 5.5, Дане Баста 5, Душан Бућан 4 и Александар Златичанин 3.5 поена.

11.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Овај турнир је био значајан по томе што је Војводина први пут давала директног представника на првенство Југославије и то је допринело да се борба за прво место повећа. Први пут на покрајинском првенству дошло је до деобе првог места, али је за првака проглашен Бора Тот, због бољег успеха према победницима. Ђантар, Брадваревић и Царев су дуго конкурисали победнику, док су успешно дебитовали Машић и слепи шахиста Баретић, а мање успешно Мејић. Турнир су поново организовали Суботичани, а одржан је августа 1959. Судили су Баш и Винко Лендваи.

                Бора Тот и Ђерђ Ђантар по 11 (15), Александар Брадваревић 10.5, Петар Царев 9.5, Љубомир Машић 8.5, Јосип Синеш и Антон Деже по 8, Драгољуб Баретић 7.5, Петар Мејић, Фрања Будимчевић и Ласло Бољош по 7, Милан Илијћ 6.5, Јоаким Сабадош 6, Матија Ковач 5, Селимир Ранисављевић 4.5 и Јулиус Колар 3 поена.

12.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                После паузе од две године поново је игран у Новом Саду од 27. јула – 13. августа 1960. На турниру је учествовало много нових имена, а недостајали су многи јаки играчи, међу њима и Царев учесник свих предходних првенстава. У таквој конкуренцији јпобедио је Ђерђ Ђантар. Други бранилац титуле мајстор Тот био је потпуно вам форме и завршио је у средини табеле. једини прави конкурент шампиону био је 20-годишњи Деже, али није издржао до краја. Добар пласман остварили су Мејић, Машић и Балаш-Пири, освојивши при томе титулу МК. Турнир је судио Жарко Поповић.

                Ђерђ Ђантар 11.5 (15), Антон Деже 10.5, Петар Мејић, Љубомир Машић и Рудолф Балаж-Пири по 9.5, Јосип Пете 8.5, Ласло Бољош 8, Бора Тот и Дане Баста по 7.5, Драгољуб Баретић, Стеван Барбуловић и Душан Бућан по 6.5, Милисав Ивановић 6, Стеван Летић 5, Иван Жанић 4 и Ђурица Тодоров 3.5 поена.

13.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Ово је био један од најјачих покрајинских првенствених турнира. Недостајали су само Тот и Брадваревић па би листа била комплетна. Турнир је завршен неочекиваном, али потпуно заслуженом победом младог Петра Мејића из Бачке Паланке. Бивши прваци Буљовчић, Ивковић, Царев и Ђантар нису одолели налету новог шампиона, па су се морали задовољити местом при врху табеле. Леп пласман постигли су Машић, Баретић и Синеш, док је прави подвиг извео 19-годишњи дебитант Љубомир Јовић, оставивши иза себе многа познатија имена. Турнир је успешно организован у Панчеву од 15. августа – 3.септембра 1961, а судио је Живан Томић.

                Петар Мејић 12 (17), Иван Буљовчић, Душан Ивковић и Љубомир Машић по 11, Љубомир Јовић 10.5, Драгољуб Баретић, Петар Царев и Ђерђ Ђантар по 10, Јосип Синеш 9.5, Антон Деже и Дане Баста по 9, Ласло Фодор 8.5, Рудолф Балаж Пири 7.5, Ласло Бољош 6.5, Јосип Пете и Селимир Ранисављевић по 5.5, Слободан Јоксимовић 5 и Ђурица Тодоров 1.5 поен.

14.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Први пут је првенство организовано у Сомбору, једном од најјачих шаховских центара Војводине. Као и предходни, окупио је доста јак састав, а други пут се догодило да је прво место подељено. За првака је проглашен Александар Брадваревић, због бољег успеха према победницима. Ипак успех новосадског студента Љубомира Јовића је већи, јер му је то био тек други наступ на шампионату. Прошлогодишњи победник Мејић није успео да сачува титулу, док бивши прваци Ђантар, Ивковић и поготово Царев, нису били у форми. Турнир је игран августа 1962, а судили су га Димитрије Галетин и Немања Божин.

                Александар Брадваревић и Љубомир Јовић по 10.5 (15), Петар Мејић 9.5, Ђерђ Ђантар и Љубомир Машић по 9, Душан Ивковић, Дане Баста, Ласло Фодор, Антон Деже и Душан Марјан по 8, Петар Царев 6.5, Селимир Ранисављевић 6, Властимир Шљивић и Милорад Вујовић по 5.5, Спасоје Чабаркапа и Радован Ђорђевић по 4 поена.

15.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Првенство је први пут одржано у мањем месту, а не у неком од шаховских центара. Организатори из Бачке Тополе су врло успешно организовали турниир на Пољопривредном дообру ”Панонија” у времену од 16 – 31. августа 1963. Титулу првака је по трећи пут освојио Панчевац Александар Брадваревић, овога пута са рекордним процентом освојених поена. Друго је Машић који сваке године напредује на табели.  Ивковић и Ђантар су при врху, али не могу бити задовољни својом игром, док је потпуно разочарао Мејић. Солидну игру приказали су Илијћ, Баретић и Вујовић. Турнир је судио Жарко Поповић.

                Александар Брадваревић 13 (15), Љубомир Машић 10.5, Душан Ивковић 9.5, Милан Илијћ и Ђерђ Ђантар по 9, Драгољуб Баретић и Милорад Вујовић по 8.5, Золтан Ивегеш 8, Петар Мејић и Душан Марјан по 7.5, Мирсад Љуца 6, Ласло Бољош 5.5, Јосип Пете и Јосип Синеш по 5, Матија Ковач 4 и Ананије Стојковић 3.5 поена.

16.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Настављена је пракса да се првенство игра у мањем месту и тиме пропагира шах. Тако је овога пута организација поверена шаховским радницима у Дебељачи, а турнир је одржан од 9 – 26. августа 1964. Првак је по трећи пут постао Иван Буљовчић. Његов успех је тим већи узимајући у обзир лош старт са два пораза. На деоби другог места нашло се пет јаких мајсторских кандидата, од којих једино Баретић није био шампион. Илијћ је одлично стартовао, али је на крају попустио, док је Машић овог пута подбацио. Турнир је судио Жарко Поповић.

                Иван Буљовчић 11 (15), Ђерђ Ђантар, Драгољуб Баретић, Душан Ивковић, Петар Мејић и Љубомир Јовић по 10, Милан Илијћ 8.5, Ласло Бољош, Љубомир Машић и Милисав Ивановић по 7.5, Дане Баста 7, Сава Живковић и Јосип Синеш по 5, Душан Бућан и Селимир Ранисављевић по 4 и Никола Пилиповић 3 поена.

17.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                По седми пут првенство је одиграно у Новом Саду од 15. августа – 2. септембра 1965. Иако су недостајали мајстори Брадваревић и Буљовчић турнир је био веома јаког састава, а наступио је, после дуже паузе, мајстор Тот. Титулу шампиона први пут је освојио, наш најпознатији слепи играч, Драгољуб Баретић, играјући са много елана и у храбром комбинаторном стилу. Други је био Кнежевић, који се после неколико година вратио у Војводину. Машић, Ивковић и Тот су очекивано међу награђенима, а пријатно су изненадили Цветић и Фодор. Више се очекивало од Ђантара, Илијћа и поготово Јовића, који се у финишу потпуно сломио. Судија турнира био је Жарко Поповић.

                Драгољуб Баретић 11.5 (16), Милорад Кнежевић 11, Љубомир Машић и Душан Ивковић по 10.5, Марко Цветић 9, Ласло Фодор и Бора Тот по 8.5, Сава Живковић и Ђерђ Ђантар по 8, Душан Бућан, Милан Илијћ и Ласло Бољош по 7.5, Спасоје Чабаркапа 7, Јоаким Сабадош 6.5, Станко Кнежевић 6, Љубомир Јовић 5 и Славко Шимуновачки 3.5 поена.

18.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Први пут је првенство одиграно у Срему. Инђијци су се показали као добри организатори, а турнир је игран од 1 – 17. августа 1966. Двојица играча која су и на предходном шампионату водили главну реч, мајстор Милорад Кнежевић и Драгољуб Баретић, поделили су прво место, с’тим да је мајстор у предности због бољег успеха према победницима. Ивковић је задржао своје место при врху, а пријатно су изненадили Ивегеш, Бољош и Синеш. Више се очекивало од Дежеа и Машића. Судио је поново, по седми пут, Жарко Поповић.

                Милорад Кнежевић и Драгољуб Баретић по 12 (15), Душан Ивковић 11, Ласло Бољош и Золтан Ивегеш 9, Јосип Синеш 8.5, Антон Деже, Дане Баста и Љубомир Машић по 8, Стојан Дивић 7.5, Иван Чудина, Миливој Вујовић и Милорад Вујовић по 5.5, Станко Кнежевић 4.5, Властимир Шљивић 4 и Марко Цветић 2 поена.

19.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

            Први пут је игран у Зрењанину од 5 – 22. јула 1967. Због отказа многих играча наступило је неколико дебитаната који су, са изузетком Савића, неуспешно завршили турнир. Први пут је титулу освојио Сомборац Љубомир Машић, који је већ низ пута успешно наступао на првенству. Према очекивању једини конкуренти су му били бивши прваци Мејић, Баретић и Ивковић. Искусни МК Синеш, Фодор и Бољош такође су међу награђенима. Интересантно је да први пут на шамионату није наступао ниједан члан НШК-а, најуспешнијег и најмасовнијег клуба у Војводини. Турнир је судио Душан Карапанџа.

                Љубомир Машић 12 (15), Петар Мејић 11.5 (15), Драгољуб Баретић 11, Душан Ивковић 10.5, Јосип Синеш и Ласло Фодор по 9.5, Веселин Савић и Ласло Бољош по 8.5, Спасоје Чабаркапа 7.5, Милорад Вујовић 7, Стеван Попов 6, Милован Закић 5, Жика Марјанов, Јован Зрнић и Рамо Мујагић по 4 и Милан Ћурчин 1.5 поен.

20.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Јубиларно првенство одржано је у Сомбору од 22. јула – 8. августа 1968. Мада нису узели учешћа Брадваревић, Ивковић и Мејић, турнир је имао јак састав. После паузе од три године наступио је Иван Буљовчић и по четврти пут постао шампион. Конкурисали су му бранилац титуле Машић и Ивегеш, који ретко наступа. На турниру је, после паузе од 14 година наступио и Сеги и показао да је још увек међу најбољима. Деже и Марјан су солидном игром заузели места при врху, док је разочарао бивши двоструки првак Баретић. Судили су Димитрије Галетин и Немања Божин

                Иван Буљовчић 11.5 (15), Љубомир Машић и Золтан Ивегеш по 10.5, Антон Деже и Лајош Сеги по 10, Душан Марјан 9, Ласло Бољош 8.5, Милорад Вујовић 8, Слободан Уљмански 7.5, Селимир Ранисављевић и Жика Марјанов по 7, Драгољуб Баретић 6.5, Милош Рајак 5, Младен Гулан 4, Стипан Годар 3.5 и Томислав Дољанин 1.5 поен.

21.  ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Први пут је првенство имало отворен карактер, па су могли учествовати сви регистровани шахисти баз обзира на категорију и републичку припадност. Учествовало је 58 играча, од којих неколико из централне Србије и Словеније. Играно је по швајкцарском систему, а прво место освојио је млади Слободан Мартиновић из Смедеревске Паланке. На деоби другог места нашла су се три Војвођанина, Машић, Буљовчић и Уљмански, но како правилником турнира није предвиђено ко добија титулу у случају да је победник изван Војводине, то ова година остаје без шампиона, иако је Машић био најбољи по Бухолц систему. Турнир је успешно организован у Белој Цркви од 4 -15. јула 1969, а судија је био Ђока Риђички.

                Слободан Мартиновић (Србија) 8.5 (11), Љубомир Машић, Иван Буљовчић, Слободан Уљмански и Милан Јовчић (Србија) по 8, Ласло Бољош, Лајош Сеги и Младен Гулан по 7.5, Мирко Рујевић, Дане Баста, Жика Марјанов и Милутин Јовичевић (Србија) по 7, Озрен Ђурђев, Реља Крстић (Србија), Стеван Станисављев, Иван Чудина, Рамо Мујагић и Радован Матић по 6.5, Драго Булатовић, Момир Трифунов и Паја Видаковић по 6 поена, итд.

22.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                После прошлогодишњег отвореног и мешовитогг састава, ово првенство је поново окупило најбоље покрајинске играче. Посебну драж турниру дало је учешће првака Југославије Велимировића, који је у то време наступао за Стару Пазову.  Иако је важио за главног фаворита, Драгољуб Велимировић је са доста напора поделио прво место са новосадским прваком Антоном Дежеом. Због бољег успеха према победницима за шампиона је проглашен Деже. Бивши прваци Буљовчић и Машић дуго су претили водећима, док је потпуно разочарао Ивковић. Турнир је организован у Инђији од 4 – 23. јула 1970. Турнир је судио  Младен Гулан.

                Антон Деже и Драгољуб Велимировић по 12 (16), Иван Буљовчић и Љубомир Машић по 11, Стеван Попов и Лајош Сеги по 9, Драгољуб Баретић 8.5, Јосип Пете 8, Слободан Уљмански 7.5, Ратко Грозданић 7, Душан Марјан 6.5, Маринко Перковић, Мирослав Ердељан и Милорад Вујовић по 6, Душан Ивковић, Зоран Радојевић и Стеван Барбуловић по 5.5 поена.

23.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Првенство је организовано у познатом јужнобанатском излетишту Девојачки Бунар од 1 – 18.августа 1971. Пети пут титулу првака освојио је Иван Буљовчић. Једини прави конкурент био му је предходни шампион Деже. Добар пласман су постигли Вујовић, Гулан и Бућан, који је уједно био и организатор турнира. Такмичење је судио Тихомир Ацкета.

                Иван Буљовчић 12 (15), Антон Деже 10.5, Љубомир Машић и Милорад Вујовић по 9, Лајош Сеги, Стеван Попов и Младен Гулан по 8.5, Душан Ивковић и Душан Бућан по 8, Селимир Ранисављевић 7.5, Станко Кнежевић 6.5, Слободан Уљмански и Красоје Нотарош по 6, Владимир Петровић 5.5, Константин Орлов 3.5 и Гојко Дукић 3 поена.

24.  ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Шампионат је поново био отвореног карактера, али овога пута само за играче из Војводине. Турнир је игран у Бачкој Паланци од 1 – 11. јула 1972. и на њему је учествовало 94 играча. После седам година на првенству је наступио Љубомир Јовић и свој повратак крунисао првим местом. Друго место поделили су Деже и Синеш, који је дуго водио, али га је у последњем колу нови шампион победио и претекао. Остали мајстори на турниру нису се најбоље показали, па су се морали задовољити скромнијим местима. Судија је био Ђока Риђички.

                Љубомир Јовић 9 (11), Антон Деже и Јосип Синеш по 8.5, Красоје Нотарош, Фахрудин Шувалић и Милан Бјелајац по 8, Љубомир Машић, Стеван Попов, Иван Буљовчић, Ласло Фодор, Младен Гулан и Павле Орлов 7.5, Милан Илијћ 7. (Пласман осталих играча нисам успео да пронађем).

25.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Био је ово један од најјачих шампионата до сада. На турниру су учествовали 1 ИМ и 7 мајстора. Иван Буљовчић је шести пут постао првак, али овога пута теже него раније, јер је имао достојног ривала у мајстору Ивковићу, који је после дуже времена заиграо у правој форми. Добру игру пружили су Нотарош и Попов, док се, једно време водећи, Синеш сломио у другом делу турнира. Бранилац титуле Јовић је овог пута разочарао, а више се очекивало од мајстора Ракића, Дежеа и Баретића. Турнир је игран у Новом Саду од 1 -21. јула 1973, а судио га је Ђока Риђички.

                Иван Буљовчић 13.5 (18), Душан Ивковић 13, Љубомир Машић 12.5, Красоје Нотарош 12, Милан Бјелајац 11.5, Стеван Попов 11, Томислав Ракић и Синиша Јоксић по 10.5, Антон Деже 10, Павле Орлов и Јосип Синеш по 9, Милорад Капелан и Душан Марјан по 8.5, Драгољуб Баретић 8, Слободан Уљмански и Љубомир Јовић по 6.5, Марко Цветић 4.5, Милорад Вујовић 4 и С. Симић 2 поена.

26.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                По други пут је Бела Црква угостила најбоље војвођанске шахисте од 28. јуна – 17. јула 1974. Као и прошле године опет се окупио јак састав, а титулу првака одбранио је Иван Буљовчић, по седми пут, овог пута убедљивије него икада раније. Деже и Машић су по обичају у врху, док су пријатно изненадили Љуца и Орлов. Више се очекивало од мајстора Ивковића и Јоксића, док је Јовић иступио осам кола пре краја. Такмичење је судио Тихомир Ацкета.

                Иван Буљовчић 13 (17), Антон Деже 10.5, Љубомир Машић 10, Мирсад Љуца, Милан Бјелајац и Павле Орлов по 9.5, Душан Ивковић, Милорад Капелан и Милан Илијћ по 9, Томислав Дољанин 8.5, Красоје Нотарош, Мирко Мамужић, Стеван Попов, Бориша Караџић и Синиша Јоксић по 8, Станко Кнежевић 6.5, Љубомир Јовић и Драго Булатовић по 4.5 поена.

27.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                После 16 година, првенство је поново организовано у Суботици, од 27. јуна – 16. јула 1975. По саставу је био нешто слабији у односу на предходна два шампионата. По други пут је титулу шампиона освојио Антон Деже, нарочито добром игром у финишу турнира. У борби за врх табеле, до последњег кола учествовали су Буљовчић, Нотарош и Ивковић. Добар пласман остварили су Зрнић и Дољанин, док се више очекивало од Љуце, Попова, Капелана и искусног Синеша, који је разочарао домаће навијаче. Турнир је судио Ерне Бенедек.

                Антон Деже 11.5 (15), Иван Буљовчић и Красоје Нотарош по 10.5, Душан Ивковић 10, Љубомир Машић 9, Јован Зрнић и Томислав Дољанин по 8, Стеван Попов и Мирсад Љуца по 7.5, Младен Гулан и Милорад Капелан по 6, Јосип Синеш и Стеван Божић по 5.5, Мирољуб Марковић и Војислав Петровић по 5 и Ђура Грубишић 4.5 поена.

28.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Први пут је првенство одржано у Севереном Банату. Турнир је одлично организован у Новом Кнежевцу од  3 – 19. јула 1976.У отсуству браниоца титуле Дежеа, Иван Буљовчић је са лакоћом осми пут постао шампион. Бјелајац и Машић су сигурном игром потврдили свој реноме, док је најпријатније изненађење пласман младог Сомборца Беговца. Дољанин је опет добро пласиран, док се више очекивало од мајстора Нотароша, Баретића и Капелана. Судија је био Младен Гулан.

                Иван Буљовчић 11 (15), Милан Бјелајац и Љубомир Машић по 10, Фрањо Беговац и Томислав Дољанин по 9.5, Стеван Попов 9, Красоје Нотарош 8.5, Павле Орлов 8, Драгољуб Баретић и Константин Орлов по 7.5, Милорад Капелан 7, Душан Марјан и Веселин Савић по 6.5, Јован Зрнић 4, Јанош Достан 3 и Владимир Симић 2.5 поена,

29.  ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Трећи пут је шампионат имао отворени карактер и наступило је рекордних 126 играча. Такмичење је одиграно у Белој Цркви од 1 – 11. јула 1977. Од почетка турнира у вођству је био млади мајстор Петар Поповић,но у последњем колу изгубио је од искусног Душана Бућана, који га је, заједно са младимМирољубом Марковићем, сустигао на врху табеле. Ипак због бољег успеха према Бухолц систему победнички  пехар припао је Поповићу. Мајстори се нису снашли у турнирској ”гужви”, па је једино Буљовчић у врху, док су Машић, Нотарош и Капелан доста заостали. Такмичење су судили Владислав Шљивић, Ратомир Радовановић и Светислав Станков.

                Петар Поповић, Мирољуб Марковић и Душан Бућан по 8.5 (11), Јосип Синеш, Иван Буљовчић, Лајош Сеги и Сава Живковић по 8, Мирсад Љуца, Мирко Мамужић,  Радован Јанићијевски, Јован Зрнић, Ђерђ Ђантар, Душан Николин и Лајош Пинтер по 7.5, Рамо Мујагић, Стеван  Божић, Златко Парницки, Љубомир Машић, Слободан Милановић, Саво Николић, Томислав Дољанин, Предраг Чичовачки, Слободан Аџић и Красоје Нотарош по 7, Милорад Капелан, Мирослав Николић, Младен Гулан, Ђорђе Влаовић, Павле Орлов, Милован Медић, Делић, Ласло Тамаш, Момчило Драговић и Ђ. Божић по 6.5 поена, итд.

30.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 30.06 – 19.07.1978. Шампионску титулу освојио је Бранко Станојевић из Сремске Митровице. Турнир су судили Владислав Шљивић и Светислав Станков.

                Бранко Станојевић 13 (17), Красоје Нотарош 11.5, Иван Буљовчић и Љубомир Машић по 10.5, Душан Марјан и Павле Орлов по 10, Мирко Мамужић, Милорад Вујовић и Милорад Капелан по 9.5, Милан Андријевић 9, Душан Пековић и Стеван Попов по 8, Момчило Драговић 7.5, Божидар Брујић 7, Милован Белић 6, Томислав Дољанин 5.5, Слободан Михајловић 5 и Милорад Буха (иступио после 9. кола) 3 поена.   

31.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Сенти од 30.06 – 17.07.1979. Шампионску титулу освојио је Иван Буљовчић из Новог Сада. Турнир су судили Димитрије Галетин и Јанош Фекете.

                Иван Буљовчић 13 (15), Љубомир Машић 10.5, Красоје Нотарош, Павле Орлов и Јосип Синеш по 9, Саво Николић и Лајош Пинтер по 8.5, Мирољуб Марковић 8, Лабуд Шћепановић, Јанош Достан и Светислав Караси по 7.5, Душан Галоња 5.5, Стеван Николић 5, Божидар Петрењ 4.5, Никола Стикић и Милош Јевтић по 3.5 поена.

32. ОТВОРЕНИ  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Врднику од 27.06 – 9.07.1980.Шампионску титулу је освојио Саша Величковић из Београда, у то време члан клуба из Војводине. Турнир су судили Ђока Риђички, Никола Кучмаш и Душан Николин.

                Саша Величковић 11 (13), Антон Деже 10.5, Томислав Дољанин 10, Милорад Капелан, Љубомир Машић, Душан Бућан, Иван Телечки и Бранимир Костић по 9.5, Добривој Рајић, Драгољуб Петровић, Здравко Павићевић, Иван Буљовчић и Божидар Брујић по 9, Јосип Синеш, Душан Инђић, Јанош Достан, Павле Орлов, Миодраг Јевтић, Миодраг Милојевић, Бранко Станојевић, Негосим Живковић, Миодраг Јованчић, Красоје Нотарош и Александар Вереш по 8.5, Гојко Зорић, Владимир Ризнар, Лајош Томик, Драгољуб Баретић, Војислав Глишић и Ђорђе Влаовић по 8 поена, … укупно рекордних 190 играча.

33.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Сенти од 28.06 – 14.07.1981. Шампионску титулу сачувао је Саша Величковић из Београда. Турнир су судили Тихомир Ацкета и Јанош Фекете.

                Саша Величковић и Јосип Синеш по 10.5 (14), Красоје Нотарош и Саво Николић по 9.5, Ђорђе Влаовић 9, Момчило Драговић 8.5, Драго Булатовић 7.5, Мирољуб Марковић и Мирко Мамужић по 7, Душан Николић и Геза Секељ по 6, Лајош Пинтер 4.5, Михаљ Пацал и Милован Медић по 3.5 и Владо Јузбашић 2.5 поена.  Са турнира је иступио Душан Пековић (0 поена из 3 партије).

34.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду 3 – 19.07.1982. Шампионску титулу освојио је Милан Бјелајац из Београда, у то време члан клуба из Војводине. Турнир су судили Ђока Риђички и Душан Марјан.

                Милан Бјелајац 11 (15), Антон Деже 10.5, Драгољуб Баретић 10, Золтан Шимоњи 9.5, Милан Андријевић и Горан М. Тодоровић по 8.5, Мирољуб Лазић 8, Красоје Нотарош 7.5, Рајко Мирановић и Саво Николић по 7, Момчило Драговић и Ђорђе Влаовић по 6.5, Горан Косановић и Милош Јовановић по 6, Милорад Капелан 5 и Михаљ Пацал 2.5 поена.

35.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Србобрану од 2 – 18.12.1983. Шампионску титулу освојио је Душан Инђић из Војке. Турнир је судио Јосип Синеш.

                 Душан Инђић 11.5 (15), Антон Деже и Милан Андријевић по 10, Милан Бјелајац 9.5, Иван Буљовчић и Золтан Шимоњи по 9, Гојко Лакетић 8.5,  Рајко Мирановић 7.5, Красоје Нотарош и Милан Скоко по 7, Горан М. Тодоровић, Сава Манојловић и Радивој Перишић по 6, Војислав Глишић и Младен Гулан по 4.5 и Лајош Томик 4 поена.

36.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Бањи Јунаковић од 8 – 24.12.1984. Шампионску титулу освојио је Гојко Лакетић из Руме. Турнир је судио Младен Гулан.

                Гојко Лакетић 10 (14), Љубомир Машић 9.5, Золтан Шимоњи и Томислав Дољанин по 8.5, Горан Косановић 8, Душан Инђић 7.5, Радивој Перишић и Жика Марјанов по 7, Радивој Вукић, Спасоје Чабаркапа, Ђорђе Влаовић и Милорад Капелан по 6, Јосип Декић и Радован Матић по 5,5 и Карољ Чизик 4 поена.

37.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Старој Пазови од 26.07 – 11.08.1985. Шампионску титулу освојио је Антон Деже из Новог Сада. Турнир је судио Јован Лемајић.

                Антон Деже 10.5 (15), Мирољуб Лазић 10, Горан Косановић 9.5, Красоје Нотарош 9, Радивој Перишић и Душан Инђић по 8.5, Горан М. Тодоровић 8, Рајко Мирановић 7.5, Душан Ивковић, Томислав Дољанин и Момчило Драговић по 7, Урош Петаков 6.5, Тибор Јесенски 6, Миодраг Јевтић и Јошко Мукић по 5.5 и Божидар Брујић 4 поена.

38.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Руми од 1 – 17.08.1986. Шампионску титулу освојио је Милан Андријевић из Панчева. Турнир је судио Тихомир Ацкета.

                Милан Андријевић 8.5 (12), Миладин Гаврић 8, Гојко Лакетић 7.5, Красоје Нотарош и Драган Тешић по 7, Миодраг Јевтић 6.5, Рамо Мујагић и Томислав Дољанин по 6, Спасоје Чабаркапа и Радивој Перишић по 5.5, Момчило Драговић 5, Тибор Јесенски 3.5 и Бошко Ђонин 2 поена. Са турнира су иступили Мирољуб Лазић (0 из 1), Томислав Пауновић (1.5 из 2) и Горан Косановић (2 поена из 6 партија).

39.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Панчеву од 31.07 – 16.08.1987. Шампионску титулу освојио је Горан М. Тодоровић из Ковина. Судили су Душан Николин и Мирослав Ердељан.

                Горан М. Тодоровић 11.5 (15), Красоје Нотарош 10.5, Горан Косановић 10, Иван Буљовчић и Душан Инђић по 9.5, Јошко Мукић 9, Лајош Сеги 8.5, Душан Петровић 8, Милорад Капелан 7.5, Мирослав Ивановић 6.5, Драган Тешић и Слободан Милановић по 6, Сава Манојловић 5.5, Павле Левнајић 4.5, Љубиша Вукосављевић 4 и Гојко Дукић 3.5 поена.

40.  ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је на Палићу од 29.07 – 12.08.1988. Шампионску титулу освојио је Иван Буљовчић из Новог Сада. Турнир је судио Ерне Бенедек.

                Иван Буљовчић 9.5 (13), Горан Косановић 9, Бела Месарош 8.5, Душан Инђић, Јошко Мукић и Красоје Нотарош по 7.5, Рамо Мујагић и Јосип Декић по 7, Радивој Перишић 6.5, Војислав Петровић, Драгољуб Петровић, Драган Тешић и Бранко Станојевић по 4.5 и Љубиша Вукосављевић 3 поена.

41. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Титовом Врбасу од 1 – 11.07.1989. Шампионску титулу освојио је Рамо Мујагић из Новог Сада. Турнир су судили Тихомир Ацкета, Милан Миладинов, Јанош Котре, Томислав Навратил и Никола Ковачевић.

                Рамо Мујагић и Војислав Петровић по 9 (11), Драган Лалић и Гојко Лакетић по 8.5, Радосав Петковић, Синиша Попов, Јанош Достан и Спасоје Чабаркапа по 8, Момчило Драговић, Дејан Несторовић, Рајко Мирановић, Тибор Фаркаш, Милош Шебез, Владимир Михић и Божидар Брујић по 7.5, Војислав Марковић, Александар Ковачевић, Бела Месарош, Жика Марјанов, Душан Ивковић, Стеван Секулић, Владимир Чобанов и Дарко Парежанин по 7 поена, … укупно 138 играча.

42. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Белој Цркви од 3 – 13.07.1990.Шампионску титулу освојио је Синиша Николић из Новог Бечеја. Турнир су судили ??

                Синиша Николић, Драган Тешић, Дејан Лескур, Радосав Петковић, Јован Радловачки и Јошко Мукић по 7.5 (11), Лајош Сеги, Зоран Марковић, Синиша Попов и Александар Дукић по 7, Зоран Грујић, Душан Китић, Обрад Сиротановић, Петар Јовановић и Душан Бућан по 6.5, Ратко Булајић, Тибор Јесенски, Душан Вишњић, Миодраг Јевтић, Ненад Половина и Јанош Достан по 6, Жика Марјанов, Слободан  Јовановски, Владимир Михић, Бранислав Рошка, Дулић, Данило Милановић и Пекић по 5.5 поена, … укупно 49 играча.

43. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 13 – 23.07.1991.  Шампионску титулу освојио је Синиша Дражић из Новог Сада. Турнир су судили Ђока Риђички.

                Синиша Дражић 9.5 (11), Горан Косановић 9, Мирољуб Стојковић, Миодраг Јевтић, Јован Радловачки, Рамо Мујагић, Спасоје Чабаркапа, Дарко Парежанин, Жика Марјанов и Мирољуб Марковић по 7.5, Томислав Ракић, Петар Јовановић, Бела Месарош, Бранислав Рошка, Красоје Нотарош, Предраг Николић, Божидар Брујић и Миодраг Шљукић по 7, Гојко Ролић, Жељко Медар, Миленко Пуцаревић, Тибор Фаркаш, Данко Бокан, Предраг Бодирога, Јошко Мукић, Атила Нађ и Зоран Грујић по 6.5 поена, … укупно 86 играча.

44. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 18 – 26. 1992. Шампионску титулу освојио је Мирољуб Лазић из Новог Сада. Турнир су судили ??

                Мирољуб Лазић и Данко Бокан по 7.5 (9), Миодраг Јевтић, Јован Радловачки и Синиша Дражић по 7, Красоје Нотарош, Иван Ујхази, Томислав Ракић, Драган Тешић и Ратко Булајић по 6,5, Иван Буљовчић, Миле Јанковић, Божидар Брујић, Зоран Золотић, Горан Косановић, Слободан Милановић, Милан Миладинов, Љубиша Терзић, Мирослав Михаљ, Предраг Бодирога и Гојко Ролић по 6, Рамо Мујагић, Горан Ковачевић, Дарко Парежанин, Душан Китић, Миодраг Шљукић, Миленко Јовановић, Радосав Петковић, Здравко Манојловић, Золтан Шимоњи, Бојић, Живорад Ђурић, Милорад Ратковић, Владимир Деже,  Слободан Стоисављевић, Спасоје Чабаркапа и Душан Бућан по 5.5 поена, … укупно 119 играча.

45. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Играно је у Врбасу од 17 – 25.07.1993. Шампионску титулу освојио је Мирољуб Стојковић из Баноштора. Турнир су судили Драгутин Баровић, Томислав Навратил и Богољуб Данковић.

                Мирољуб Стојковић 7.5 (9), Радивој Перишић и Тибор Јесенски по 7, Рајко Мирановић, Радосав Петковић, Горан Вујадиновић, Бранко Радусин, Момчило Драговић, Јован Радловачки, Анђелко Драгојловић, Драган Павловић и Предраг Бодирога по 6.5, Стеван Летић, Драган Субашић, Бранко Томић, Недељко Пецељ и Драган Шолак по 6, Живорад Ђурић, Љубомир Машић, Горан Косановић, Красоје Нотарош, Љубомир Милосавац, Раде Шћепановић, Оливер Пардић, Милорад Ратковић и Владимир Михић по 5.5, Драган Тешић, Владимир Деже, Велибор Чабаркапа и Момир Трифунов по 5 поена, … укупно 96 играча.

46. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Сенти од 23 – 31.07.1994.Шампионску титулу освојио је Анђелко Драгојловић из Новог Сада. Турнир су судили ??.

                Анђелко Драгојловић, Радивоје Перишић и Гојко Лакетић по 7 (9), Драган Тешић, Радосав Петковић, Дарко Парежанин и Драган Субашић по 6.5, Момчило Драговић, Јован Радловачки, Миша Марковић, Стојан Бућан и Миша Пап по 6, Спасоје Чабаркапа, Тибор Фаркаш, Предраг Бодирога и Маријановић по 5.5, Владимир Михић, Андраш Јурчак, Ласло Леринц, Игор Крејић, Војислав Арсеновић, Душан Китић, Милан Урошев, Душан Бућан, Стеван Мушицки, Бранислав Рошка, Владимир Деура и Карло Бала по 5 поена … укупно 63 играча.

47. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одиграно је у Новом Саду од 22 – 30.07.1995. Шампионску титулу освојио је Бањалучанин Бранко Филиповић, у то време члан клуба из Војводине. Турнир су судили Душан Марјан, Младен Гулан, Богољуб Данковић и Слободан Костадиновски.

                Бранко Филиповић и Горан Косановић по 7.5 (9), Радосав Петковић, Радован Говедарица и Иван Ујхази по 7, Гојко Лакетић, Красоје Нотарош, Миодраг Јевтић, Горан Вујадиновић, Предраг Бодирога, Анђелко Драгојловић, Властимир Радоњанин, Војислав Петровић и Младен Дабић по 6.5, Велибор Чабаркапа, Ј. Митровић, Спасоје Чабаркапа, Драган Тешић, Божидар Брујић, Зоран Стојановић, Ратко Булајић, Михаило Златић, Златко Парницки и Зоран Грујић по 6, Мирко Кокеза, Данијела Ујхази, Иван Буљовчић, Јанош Достан, Синиша Парошки и Рамо Мујагић по 5.5 поена, … укупно 141 играча.

48. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 27.07 – 4.08.1996. Шампионску титулу освојио је Инђијац Александар Ковачевић. Турнир су судили Душан Марјан, Богољуб Данковић и Слободан Костадиновски.

                Александар Ковачевић 7.5 (9), Горан Косановић, Михаило Златић, Драган Тешић, Дејан Лескур и Стеван Богић по 7, Зоран Стојановић, Иван Буљовчић, Драган Павловић, Милош Шебез, Мирко Кокеза, Красоје Нотарош, Милорад Ратковић и Небојша Сомборски по 6.5, Томислав Ракић, Зоран Грујић, Милан Обрадовић, Спасоје Чабаркапа, Милоје Брајић, Владимир Михић, Стеван Мушицки и Радивој Перишић по 6, Миодраг Јевтић, Предраг Бодирога, Рамо Мујагић, Филип Костић, Војислав Глишић, Божидар Брујић, Владимир Јотић и Стеван Срђанов по 5.5 поена, … укупно 139 играча.  

49. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 4 – 12.08.1997. Шампионску титулу освојио је, по други пут, Бањалучанин Бранко Филиповић. Турнир су судили Душан Марјан, Младен Гулан и Богољуб Данковић.

                Бранко Филиповић и Гојко Лакетић по 7.5 (9), Мирољуб Лазић, Михаило Златић, Синиша Дражић и Красоје Нотарош по 7, Томислав Ракић, Миодраг Јевтић, Синиша С. Попов, Спасоје Чабаркапа, Драган Тешић, Радосав Петковић, Дарко Парежанин и Драго Савић по 6.5, Дејан Лескур, Зоран Стојановић, Милорад Ратковић, Зоран Личина, Велибор Чабаркапа, Горан Косановић, Зоран Поповић, Миша Пап, Рамо Мујагић, Предраг Петровић, Војислав Глишић и Златко Парницки по 6, Карло Бала, Драган Павловић, Томислав Навратил и Борис Жегарац по 5.5 поена, … укупно 145 играча.

50. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 8 – 16.08.1998. Шампионску титулу освојио је Предраг Бодирога из Зрењанина. Турнир су судили Душан Марјан, Младен Гулан и Богољуб Данковић.

                Предраг Бодирога и Велибор Чабаркапа по 7.5 (9), Радивој Перишић, Михаило Златић и Дејан Лескур по 7, Синиша Дражић, Лука Рајак, Красоје Нотарош, Мирољуб Стојковић, Зоран Стојановић и Зоран Личина по 6.5, Војислав Петровић, Момчило Бабић, Мирослав Пуцовски, Рамо Мујагић, Слободан Мунижаба, Миленко Јовановић, Ференц Олах, Здравко Шолак, С. Савић и Милоје Брајић по 6, Иван Ујхази, Душан Поповић, Спасоје Чабаркапа, Властимир Ковачић, Милорад Ратковић, Драган Павловић, В. Шуша, Зоран Ранчић и Миљан Остојић по 5.5 поена, … укупно 128 играча.

51. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Белој Цркви од 5 – 13.08.1999. Шампионску титулу освојио је Анђелко Драгојловић из Новог Сада. Судили су Богољуб Данковић и Миливој Вујовић.

                Анђелко Драгојловић 6.5 (9), Дејан Лескур, Петар Бенковић, Драган Тешић, Небојша Сомборски, Михаило Златић, Војислав Петровић, Душан Поповић, Милорад Капелан и Радивој Перишић по 6, Бобан Богосављевић 5.5, Вања Ченгија, Мирко Кокеза, Стеван Попов, Душан Вишњић, Симеон Попић, Ђорђе Митрованов, Ненад Стојковић и Василије Васиљковић по 5, Негосим Живковић, П. Ђукић и Горан Бабић по 4.5 поена, … укупно 38 играча.

52. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 5 – 13.08.2000. Шампионску титулу освојио је Михаило Златић из Новог Сада. Турнир су судили Душан Марјан, Младен Гулан и Богољуб Данковић

                Михаило Златић и Дејан Лескур по 7.5 (9), Радивој Перишић и Слободан Мунижаба по 7, Петар Бенковић, Душан Поповић, Драган Тешић, Миша Пап, Срђан Рогач, Рамо Мујагић, Младен Дабић, Владимир Михић, Анте Бркљача, Бобан Богосављевић и Иван Ујхази по 6.5, Красоје Нотарош, Спасоје Чабаркапа, Зоран Ранчић, Зденко Ступавски, Здравко Шолак, Новак Пезељ и Томислав Ракић по 6, Мирослав Пуцовски, Златко Парницки, Мирко Кокеза, Шандор Пастор, Милорад Ратковић, Предраг Петровић, Божо Тегелтија и Вукашин Галић по 5.5 поена, … укупно 136 играча.

53. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 10 – 18.08.2001.Шампионску титулу освојио је Драган Павловић из Вуковара. Турнир су судили Богољуб Данковић, Милан Миладинов и Миладин Блечић.

                Драган Павловић 7.5 (9), Велибор Чабаркапа, Душан Поповић, Радивој Перишић и Владимир Миљковић по 7, Милан Миљковић, Миша Пап, Игор Крејић, Балинт Нађхеђеши, Красоје Нотарош, Золтан Ботка и Владимир Марјанушић по 6.5, Златко Парницки, Мирко Кокеза, Милоје Брајић, Саша Милошевић, Миодраг Јевтић, Спасоје Чабаркапа, Иван Буљовчић, Милорад Ратковић, Милош Поповић, Владимир Класан и Звонимир Алексић по 6, Иван Ујхази, Карло Бала, Горан Павлик, Митар Ђорђевић, Синиша Шарић, Вања Ченгија и Зоран Рељић по 5.5 поена, … укупно 124 играча.

54. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 2 – 10.08.2002.Шампионску титулу освојио је Душан Поповић из Сомбора. Турнир су судили Душан Марјан, Богољуб Данковић и Миладин Блечић.

                Душан Поповић 7.5 (9), Срђан Рогач и Милош Шћекић по 7, Рамо Мујагић, Михаило Златић, Зденко Ступавски, Мирослав М. Михаљ, Стеван Срђанов и Саша Милошевић по 6.5, Спасоје Чабаркапа, Иван Буљовчић, Филип Костић, Оливер Пардић, Божидар Брујић, Игор Крејић, Добривој Рајић, Милоје Брајић, Божо Тегелтија и Миодраг Јевтић по 6, Зоран Ранчић, Игор Терзин, Александар Топалов, Иван Коломпар, Иван Ујхази, Миљан Грбовић, Владимир Миљковић, Гавра Коларић, Војислав Вељковић и Хелена Милошевић по 5.5 поена, … укупно 106 играча.

55. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Суботици од 15 – 23. 08. 2003.Шампионску титулу освојио је Михаило Златић из Новог Сада. Турнир су судили Богољуб Данковић, Милорад Маравић, Данијел Ковач и Мира Ђукић.

                Михаило Златић, Душан Поповић и Иван Буљовчић по 7 (9), Милош T. Поповић, Душан Таталовић, Александар Вереш и Предраг Бодирога по 6.5, Ненад Ђукетић, Сретко Аврам, Милош Рогановић, Борис Жегарац, Акош Плетл и Балинд Нађхеђеши по 6, Атила Нађ, Стипан Годар, Владимир Марјанушић, Горан Павлик, Милоје Брајић и Ђура Икраш по 5,5 поена, … укупно 75 играча.

56. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 12 – 20.11.2004. Шампионску титулу освојио је Синиша Шарић из Новог Сада. Турнир су судили Богољуб Данковић, Милан Миладинов и Миладин Блечић.

                Синиша Шарић 7.5 (9), Зоран Грујић и Михаило Златић по 7, Синиша Арбутина, Синиша Фехер и Игор Крејић по 6.5, Рамо Мујагић, Предраг Бодирога, Зденко Ступавски, Војислав Вељковић, Карло Бала, Бранислав Черубџић и Игор Терзин по 6, Милорад Ратковић, Красоје Нотарош, Љубомир Вранић, Синиша Ковачевић и Сава Манојловић по 5.5 поена,  Саша Милошевић, Миодраг Јевтић Властимир Ковачић, Иван Ујхази, Петар Миличевић, Миљан Грбовић, Александар Радановић, Спасоје Чабаркапа, Момир Илинчић, Радивој Васиљев, Владимир Кањух по 5 поена, … укупно 64 играча.

57. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Суботици од 5 – 12.08.2005.Шампионску титулу освојио је Милоје Брајић из Бачке Паланке. Турнир су судили Иштван Бриндза и Милорад Маравић.

                Милоје Брајић и Милош Т. Поповић по 7 (9), Тибор Фаркаш, Атила Нађ и Душан Таталовић по 6.5, Светозар Токовић, Стеван Видић, Тибор Јесенски, Мирко Мамужић и Весо Аврам по 6, Геза Секељ, Ненад Владисављевић, Борис Жегарац, Јулиус Вечери и Кристијан Танчик по 5.5, Стевица Хорват, Иван Седлак, Стипан Годар, Жофија Домањи, Симеон Попић, Александар Јовичић, Мирослав Петрекановић, Душан Васиљев, Светозар Јанчикин, Петар Борбаш по 5 поена, … укупно 55 играча.

58. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 1 – 9.08.2006. Шампионску титулу освојио је Дејан Лескур из Новог Сада. Турнир су судили Милан Миладинов, Никола Кучмаш и Миладин Блечић.

                Дејан Лескур 7.5 (9), Игор Крејић 7, Вук Савановић, Милоје Брајић, Зоран Грујић и Синиша Шарић по 6.5, Анђелко Драгојловић, Миодраг Јевтић, Милош Рогановић, Красоје Нотарoш, Рамо Мујагић, Филип Костић и Сретко Аврам по 6, Вања Ченгија, Милош Зоњић, Иван Ујхази, Золтан Ботка, Александар Топалов, Бранислав Черубџић, Новак Пезељ, Војислав Вељковић и Стеван Вучетић по 5.5, Томислав Навратил, Јовица Веселинов, Душан Каваја, Слободан Костадиновски, Карло Бала, Славко Вученовић, Ранко Блануша, Мирослав Пантић по 5 поена, … укупно 73 играча.

59. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 4 – 12.08.2007. Шампионску титулу освојио је Александар Ковачевић из Новог Сада. Турнир су судили ??

                Александар Ковачевић 7.5 (9), Дејан Лескур и Зденко Ступавски по 7, Балинт Нађхеђеши, Радивој Вукић, Слободан Мунижаба, Вања Ченгија и Мирослав Петрекановић по 6.5, Вук Савановић, Игор Крејић, Рамо Мујагић, Золтан Ботка и Живко Убипарип по 6, Спасоје Чабаркапа, Кристијан Танчик, Предраг Бодирога, Стеван Јовић, Зоран Грујић, Милоје Брајић, Иван Ујхази, Зоран Докић, Ђорђе Влаовић, Мирослав Черубџић, Красоје Нотарош и Александар Опалић по 5.5, Павле Левнајић, Младен Дабић, Саво Гвозденовић, Војислав Вељковић, Љубо Бјелоглав по 5 поена, … укупно 86 играча.

60. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Зрењанину од 9 – 17.08.2008.Шампионску титулу освојиоје  Синиша Дражић из Новог Сада. Турнир су судили Милан Миладинов, Драгољуб Рацић и Петар Рацић.

                Синиша Дражић и Михаило Златић по 7.5 (9), Небојша Сомборски и Миодраг Јевтић по 6.5, Радивој Вукић, Саша Величковић, Милош Т. Поповић, Дејан Лескур, Предраг Бодирога, Радован Дамњановић и Јован Радловачки по 6, Бранко Станојевић и Радивој Перишић по 5.5, Никола Вајдић, Александар Топалов, Кристијан Танчик, Младен Штрбац, Мирољуб Стојковић, Живко Убипарип, Слободан Марков, Игпр Крејић, Мирко Лукић, Балинт Нађхеђеши, Павле Левнајић, Владан Десница, Душко М. Петровић и Никола Миловић по 5 поена, … укупно 59 играча.

61. ОТВОРЕНИ ШАМПИОНАТ ВОЈВОДИНЕ

                Одигран је у Новом Саду од 8 – 16.08.2009. Шампионску титулу освојио је Душан Поповић из Новог Сада. Турнир су судили Милан Миладинов и Петар Миличевић.

                Душан Поповић, Бобан Богосављевић, Синиша Шарић и Михаило Златић по 7 (9), Милош Станковић, Јован Радловачки, Дејан Мозетић, Милош Т. Поповић и Слободан Мунижаба по 6,5, Красоје Нотарош, Зоран Грујић, Миодраг Јевтић и Срђан Рогач по 6, Милан Илијћ, Дејан Лескур, Балинт Нађхеђеши, Стеван Јовић, Иван Ујхази, Ђорђе Влаовић, Радосав Петковић, Игор Крејић, Властимир Радоњанин, Стеван Срђанов, Славко Вученовић, Игор Бешлин, Милорад Ратковић и Марија Драгојевић по 5.5, Рамо Мујагић, Спасоје Чабаркапа и Весна Богдановић по 5 поена, … укупно 89 играча.

                На крају пар статистичких података:У листу победника упоисано је 37 имена и то: Иван Буљовчић 10 пута, Александар Брадваревић, Ђерђ Ђантар и Антон Деже по 3, Андрија Фудерер, Борислав Тот, Саша Величковић, Синиша Дражић, Анђелко Драгојловић, Бранко Филиповић, Александар Ковачевић, Михаило Златић и Душан Поповић по 2 и 24 играча по једном.  Највише учешћа има Красоје Нотарош 31, следе Иван Буљовчић 28, Љубомир Машић 24, Антон Деже 16, Петар Царев 13, итд. Шампионат је највише пута игран у Новом Саду, 23 пута, следе Суботица, 9, Бела Црква 5, Панчево и Сента по 3, Сомбор, Инђија, Зрењанин и Врбас по 2, итд.

                 И ту је крај !? Нажалост, на чело ШС Војводине дошли су људи који не маре за традицију, па су  поред многобројних других сумњивих потеза,  укинули и првенствене турнире најбољих шахиста Војводине !

П.С.         Први део овог прилога шаховској историји Војводине обрадио сам јуна 1978. године, за новосадски лист ”Дневник”, а повод је био најава 30. јубиларног шампионата Војводине и у њему су краћи коментари о току турнира. Коришћени су подаци из ”Шаховског гласника” и личне архиве.

                Остали првенствени турнири обрађени су 2018 и 2019. године и ту се налазе само основни подаци без коментара. И у том делу сам податке налазио у ”Шаховском гласнику” и ”Војвођанском шаху”, те сопственој архиви. Драгоцену помоћ имао сам и од истраживача шаховске историје Славка Станојевића, коме се срдачно захваљујем. Уколико у тексту има нетачних података, или нешто недостаје, молимо да ваша запажања пошаљете на адресу dknotaros@gmail.com.

Аутор текста: ФМ Красоје Нотарош